Az Evangélikus Országos Levéltár fotógyűjteményéből 4 és fél ezer fotó érhető el az interneten

Az Evangélikus Országos Levéltár fotógyűjteményéből 4 és fél ezer fotó érhető el az interneten

Share this content.

Forrás: EOGY
Budapest – Az Evangélikus Országos Levéltár, a Magyarországi Evangélikus Egyház központi levéltára 1500 iratfolyóméter anyagot őriz. A mai és részben a történeti Magyarországra kiterjedő iratanyag az evangélikus egyházigazgatás- (országos, egyházkerület, egyházmegye, gyülekezet), egyesület- és iskolatörténet, valamint személyi hagyatékok témakörben őriz történeti dokumentumokat – olvasható az evangélikus képgyűjteményeket tartalmazó honlapon.

https://gallery.hungaricana.hu/hu/Evangelikus/ oldalon lehet névre, helyre keresni, böngészni a képek között, s képeken az evangélikus egyháztörténet eseményei, helyszínei elevenednek meg.

Az Evangélikus Országos Levéltár fotótárában elsősorban a 20. századból láthatók fotók. „A jórészt rendezetlen, különféle kartondobozokban, albumokban lévő fotóanyagból fotótárat állítottunk össze” – írta Czenthe Miklós, a levéltár vezetője. – „Az így összegyűlt, tizenöt doboznyi és nyolc fotóalbumnyi képről 2004–2008 között id. Zászkaliczky Pál nyugalmazott lelkész készített egy százhetvenöt oldalas jegyzéket. Azóta további képanyag gyűlt össze, de ezek még rendezés előtt állnak. A jelenleg digitalizált anyag a fotótár rendezett anyagát jelenti, ezek a két világháború közti, de főként az 1945 utáni időből származnak. A fotóanyag mennyisége idővel nagyságrendileg nőtt, így az 1970–2000 közti évekből különösen sok maradt. A fotók jelentős része a hivatalos egyházi működés során, egyházi eseményeken készült, sokszor az Evangélikus Élet folyóirat részére. Témái gyűlések, konferenciák, egyházi épületek-intézmények… A fotók egy része magánhagyatékból került elő, ahol a család és baráti kör is szerepel” – zárta sorait Czenthe Miklós.

A levéltár fotóanyagán kívül egy evangélikus arcképcsarnok is szerepel az oldalon. Az evangélikus egyház püspökeinek, lelkészeinek, felügyelőinek, tanárainak és más jeles személyiségeinek portréi élővé teszik múltunkat. Az Evangélikus arcképcsarnok lehetőséget teremt arra, hogy az ország különböző helyein található festményeket az Evangélikus Országos Gyűjtemény digitális különgyűjteményében egyesítsük – írták.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!