Az Erasmus+ program keretében ismét Finnországban jártak a vajdások

Az Erasmus+ program keretében ismét Finnországban jártak a vajdások

Share this content.

Szöveg: Németh Judit, Bencsik Péter
Szarvas – Joroinen – A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 2017 őszén értesült arról, hogy pályázatot nyert az Erasmus+ program keretében. A finn Joroinen gimnáziumával együtt a projektben részt vevő diákok arra tettek kísérletet a projekt során, hogy megvizsgálják saját országuk, kultúrájuk alakulását az 1820-as, 1920-as és 1990-es években. Az önállóan elvégzett kutatások öt területet foglaltak magukba: a sport, a művészetek, a társadalom/politika, a tudományok és a mindennapi élet világát. Az előkészítő munka során a tanulók számos érdekes ténnyel, személyiséggel és helyzettel találták szembe magukat, s ismereteik bővültek a vizsgálódásaik révén.

A pályázat szokás szerint csereutazásokat is magában foglalt. 2018 őszén tizenhárom finn diák érkezett Szarvasra két pedagógus kíséretében. Az itt eltöltött idő alatt megismerhették a város és környéke azon nevezetességeit és helyszíneit, amelyek relevánsak lehettek a projekt szempontjából, valamint egy napot a fővárosban is eltöltöttek. A program során már azon is elgondolkodhattak, hogy a majdan Finnországban leforgatandó animációs filmek magyar szempontból milyen érdekességeket tartalmazhatnak. Az anyaggyűjtés tehát már Szarvason megkezdődött.

Január 15-én a vajdás diákok viszonozták a látogatást. A hosszú utat a tanulók a partnerek családjainál pihenhették ki, majd szerdától hétfőig minden délelőttöt azzal töltöttek az iskolában, hogy a filmek anyagát összeállítsák. Az előkészületek után a történeteket kellett megtervezniük, majd megalkotni a figurákat. A végeredmény egy kilencperces kisfilm lett, melyben minden terület helyet kapott néhány perc erejéig. De a finnországi egy hét természetesen nem csak a munkáról szólt.

A vendéglátók az együtt töltött délutánokra érdekes és szórakoztató programokat állítottak össze. A diákok egy földalatti barlangban jég- és hószobrokat csodálhattak meg, szánkóztak, korcsolyáztak, sőt egy új sportággal, a curlinggel is megismerkedhettek.

A hétvége sem telt eseménytelenül: szombaton egy közeli kisvárosba utaztak, ahol körülbelül egy órán át gyalogoltak hótalpakon az erdőben, majd a hideget és a testmozgást ebéd előtt a pici, de színvonalasan berendezett fürdőben pihenték ki. A fürdés mellett lehetőség volt kipróbálni többféle szaunát is, a legbátrabbak pedig megmerülhettek az avantónak nevezett, tóba vágott lék jéghideg vizében is.

Hétfő estére elkészült a film is, melyet a búcsúbuli nyitányaként együtt néztek meg a rajzteremben. A csapat tagjai többé-kevésbé elégedetten vették tudomásul, hogy a Joroinenben töltött egy hét munkája meghozta gyümölcsét, így nem maradt más hátra, mint hogy együtt töltsenek még egy felszabadult estét. Ezután már csak a pakolás várt otthon mindenkire, majd kedden reggel könnyes búcsút vettek a vajdások házigazdáiktól. Helsinkiből hazafelé még kihasználták, hogy Amszterdamban több óra volt a csatlakozásig, így bevonatoztak a városba, és néhány órát itt is eltöltöttek.

Élményekben gazdagon érkeztek meg Szarvasra hajnalban, ahol meglepve tapasztalták a napközben lehullott hó mennyiségét. Így, ha csak egy kicsit is, de a diákok vissza tudták magukat képzelni az elmúlt egy hét hangulatába, és könnyebb szívvel tértek haza. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!