Az erdélyi történelmi egyházak vezetői az oltásról: bízzunk az orvostudományban

Az erdélyi történelmi egyházak vezetői az oltásról: bízzunk az orvostudományban

Share this content.

Forrás: maszol.ro, szöveg: Lőrincz Anna
Kolozsvár – Javában zajlik Romániában az egészségügyi személyzet beoltása a koronavírus ellen. A következő szakaszban, január 15-től a pedagógusokkal együtt a lelkipásztorok is kérvényezhetik a vakcinát. Ennek kapcsán arról kérdeztük az erdélyi történelmi egyházak vezetőit, hogy ők hogyan vélekednek az oltásról.

Adorjáni Dezső Zoltán: a szakemberek józan véleményére figyeljünk

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke, Adorjáni Dezső Zoltán elmondta: ad a szakemberek véleményére, és azt javasolja, hogy a hívek is nekik higgyenek, ne a mendemondáknak. Az egyházi vezető szerint a tömegmédia „szétrombolta a tudatot és tartást” az emberekben, és emiatt félelem és tájékozatlanság keletkezett. Ezért tanácsolja, hogy a hiteles szakemberekre, és a hatóságok részéről jelentkező szakemberekre figyeljünk, és az oltásból ne csináljunk politikai kérdést.

„Ha a gyógyuláshoz az oltás vezet, miért ne adjunk annak hitelt? Miért vonjuk mindig kétségbe, és kezeljük fenntartásokkal azt? Sajnos az összeesküvés-elméletek nagyon elterjedtek a közösségi médiával, és sok kárt okoznak az emberiségnek. Persze, lehet bennünk fenntartás, de ettől függetlenül jobban is bízhatnánk a szakemberekben, akik hónapok óta azon dolgoznak, hogy kifejlesszék ezt az oltást” – mondta püspök. Hozzátette, a saját nevében azt tudja mondani, hogy amikor sorra kerül, akkor be fogja oltatni magát, és mindenkinek ezt tanácsolja.

A püspök emlékeztetett, hogy a két világháború közötti időszakban mennyien haltak meg gyermekbénulás, tífusz, vagy himlő miatt, és ezekre a betegségekre is az oltás volt a megoldás. Kifejtette, hogy az oltásnak történelme van, és a koronavírust is ismerték már korábban a kutatók, csak nem ezt a mutációját. Emiatt ezeken az oltásokon nem csak 7-8 hónapja dolgoznak, hanem már évekkel ezelőtt figyelték és tanulmányozták a vírust, így szerinte megbízható a vakcina.

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke továbbá elmondta, azt látja, hogy elég jelentős azoknak a lélekszáma, akik nem szeretnék beadatni az oltást, és „rendkívül nagy” a kétkedés a hívek és a lelkészek részéről is. „Én nekik is ugyanezt mondtam, hogy nem lesz itt más megoldás, egy picit bízni kell a szakmában, és vigyázni kell a tömegmédia hatásaira is. Ugyanakkor az oltás nélkül nem fogunk tudni élni, mivel sem repülővel nem fogunk tudni utazni, sem határt elhagyni, sem intézményekbe belépni” – jelentette ki.

A további véleményeket itt olvashatják.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!