Az Európai Parlament a keresztyénüldözés ellen

Az Európai Parlament a keresztyénüldözés ellen

Share this content.

Forrás: ceceurope.org, reformatus.hu / Külügyi Iroda
Brüsszel – Magas rangú találkozó keretében foglalkozott az Európai Parlament (EP) a világszerte erősödő keresztyénüldözéssel december 1-jén Brüsszelben.

Az Európai Parlament (EP) által szervezett és az Antonio Tajani alelnök által egybehívott konferencián európai egyházi szervezetek képviselői és jelentős egyházak vezetői is részt vettek. Az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) elnöke, Christopher Hill nyitóbeszédében a keresztyéneket sújtó üldözés és erőszak kapcsán két személyes élményéről számolt be. Beszélt egy keresztyének lakta, marginalizált malajziai faluban tett látogatásáról, ahol a legalapvetőbb infrastruktúra is hiányzik, illetve utalt arra a nigériai régióra, ahonnan jószerével az összes keresztyén eltűnt a Boko Haram erőszakos üldözésének következtében. „A keresztyénüldözés nem egyszerű és a formája sem egységes", hangsúlyozta Hill. „Különösen ott, ahol az ISIS és az általa terjesztett ideológia teret nyer, a keresztyéneket egyértelműen üldözés éri, templomaikat lerombolják és a keresztyénség bölcsőjének ősi templomait teljes pusztulás fenyegeti".

Más résztvevők arra figyelmeztettek, hogy a világ egyes vidékein a keresztyénség teljesen eltűnhet. A végszükségben lévő egyházat támogató segélyszervezet képviselője, dr. John Newton felhívta a figyelmet arra, hogy az aktuális konfliktus nyomán 700 ezer szíriai keresztyén, azaz a teljes közösség fele hagyta el hazáját. Azt is megemlítette, hogy Irakban már csak 300 ezer keresztyén maradt az elmúlt évtized viszályai következtében. A konferencián szakértők ismertettek esettanulmányokat a balkáni országokból, Pakisztánból, Irakból és Eritreából.

A résztvevőket mélyen megérintette a hitéért megkínzott Helene Berhane személyes története. Az eritreai keresztyén nőt letartóztatták és egy konténerben tartották fogva csak azért, mert nem volt hajlandó aláírni a keresztyén hitének megtagadását igazoló dokumentumot. Az Amnesty International közbenjárására Berhane végül kiszabadult és ma Európában él.

Zárszavában az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz biztosította a résztvevőket és a nyilvánosságot is arról, hogy az EP „minden tőle telhetőt megtesz a keresztyének védelmében".

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!