Az év legédesebb vígjátéka

Az év legédesebb vígjátéka

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Kézdi Beáta
Lakos Nóra romantikus filmjét a címben olvasható szlogennel hirdetik, és nem állítanak valótlant: édességekkel teli, szerethető és habkönnyű mozira vált jegyet, aki megnézi. A Kerekes Vica és Mátray László főszereplésével készült Hab kedves humorával, különleges látványvilágával, remek zeneválasztásával egy franciás hangulatú, szórakoztató, mégis elgondolkodtató történetet mutat be.

A Fekete Fruzsina és Lakos Nóra által jegyzett forgatókönyv frappáns, ugyanakkor úgy nevettet és mutat be akár kliséket is, hogy egy percig sem olcsó. A mozi képi világa pedig talán épphogy csak, de az Amélie csodálatos élete című klasszikust juttathatja eszünkbe, így aki szereti az ikonikus francia–német filmet, ezt a mozit is kedvelni fogja.

A történet szerint Dóra (Kerekes Vica) cukrászdája a csőd szélén áll, és csak egy különleges hitel menthetné meg, ám azt kizárólag családosok vehetik igénybe. Így hát a fiatal és igencsak kétségbeesett cukrásznő szerződtet egy vállalkozó kedvű agglegényt (Mátray László) és egy színészi ambíciókkal megáldott kisfiút (Gyarmati Erik), hogy együtt próbálják meg megmenteni a főszereplő vállalkozását. Hogy végül mit és hogyan sikerül megmenteni, az csak a mozijegy megváltása után derül ki, de kétség nem fér hozzá, hogy boldogan távozunk a moziteremből.

A történet főszereplője egy örömmel és lelkesen dolgozó harmincas nő, de semmiképp sem a magával elégedett szingli unalomig sulykolt figurája. Cukrászként csodálatosan megkomponált finom sütemények, torták, csokoládék között tölti a mindennapjait, de a célja leginkább mások szürke hétköznapjainak a megédesítése.

A film rendezője úgy fogalmazott: „Olyan különleges, meseszerű látványvilágot terveztünk, ami miatt érdemes moziban, nagyvásznon megnézni. A filmben valós párkapcsolati helyzetek és archetipikus karakterek jelennek meg, így magukra ismerhetnek azok, akik nem mernek elköteleződni, vagy épp képtelenek elszakadni egy szerelemtől, de tükröt kapnak a már évek óta házasságban élők is. A Hab egyszerre humorosan szórakoztató, megható és elgondolkodtató élményt nyújt majd a nézők számára.”

A néző is visszaigazolva látja mindezt, mert romantikus vígjátékot látunk, francia eleganciával, ízléses humorral és pont annyira túlrajzolt mellékszereplőkkel, hogy ezáltal ők a humor forrásai lesznek, de nem olcsó poénkodás tárgyai.

A főszereplők választása telitalálat. Kerekes Vica egyszerre bájos és elbűvölő cukrász, míg Mátray Lászlónak egészen új arcát ismerhetjük meg a határozott, jó humorú, éleslátású fogorvos szerepében. A filmben olyan kiváló színészek tűnnek még fel, mint Kovács Lehel, Zsigmond Emőke, Elek Ferenc, Bányai Miklós, Láng Annamária, Pálfi Kata, Bozó Andrea és Szikszai Rémusz. A gyermekszereplő Gyarmati Erik pedig külön dicséretet érdemel természetessége, a szerepen átütő humora és alázata miatt.

Lakos Nóra első nagyjátékfilmje a Hab, amelyben bizonyította, hogy ért a komédia műfajához, és jó ízléssel dolgozik. Ez a mozi igazából olyan – nem véletlenül –, mint maga a címadó képződmény: tartalmas, de könnyű, fogyasztásra kifejezetten alkalmas.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 37–37. számában jelent meg 2020. szeptember 27-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!