Az evangélikus kistemplomban áldották meg a nemes nedűket

Az evangélikus kistemplomban áldották meg a nemes nedűket

Share this content.

Forrás: beol.hu, szöveg: B. O.
Békéscsaba – János-napi borszentelést tartottak a csabai evangélikus kistemplomban, vasárnap délelőtt.

Jákób István, az Európai Borlovagok Rendje Békéscsabai Lovagi Székének vezetője elmondta, náluk már régóta hagyomány a borszentelés, mely az év végi eseményeik befejező traktusa. Kiemelte, a csabai lovagi szék idén karácsonykor a Szent István téren, száz adag meleg étellel vendégelte meg a vásár látogatóit, de Berényi úti szeretetotthonba is ellátogattak, itt karácsonyi műsorral, süteményekkel és finom borokkal kedveskedtek a lakóknak.

A János-napi hagyománnyal kapcsolatban úgy fogalmazott, a családok régebben is bort vittek ilyenkor a templomba. A pap megáldotta a nedűt, a hívek pedig úgy gondolták, hogy a szentelt bor nem romlik meg, sőt, annak gyógyhatást tulajdonítottak: úgy gondolták, hogy a beteg emberek meggyógyíthatók vele. A vasárnapi eseményen a csabai templomban a borlovagrend tagjai a tiszteletet megadva, a szabályzatukban előírt alakzatban és ruházatban, a jelképeikkel felsorakozva hallgatták az áldást.

Címkék: János nap - bor - áldás - Békéscsaba -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!