Az evangélikus templom „csodás koncerthelyszín” volt a Kerekdomb fesztiválon

Az evangélikus templom „csodás koncerthelyszín” volt a Kerekdomb fesztiválon

Share this content.

Szöveg és fotó: Gerlai Pál
Tállya – Szeptember 13. és 16. között került megrendezésre a kapolcsi Művészetek Völgye szervezőcsapata által megrendezett Kerekdomb fesztivál. Ebben az évben először szerepelt a tállyai evangélikus templom, Kossuth Lajos keresztelkedési helye a fesztivál helyszínei között, és mindjárt a legkomolyabb előadók kaptak helyet Zemplén megye legnagyobb evangélikus templomában.

A Miskolci Szimfonikusok mellett Szalóki Ági, Fassang László, Kelemen Barnabás és családja, a Virtuózok felfedezettjei, Herczenik Anna vagy Mészáros János Elek koncertjei mind kiemelt eseményei voltak a fesztiválnak. Bizonyára elfogultan fogalmazok, de megkockáztatom, hogy a fesztivál legszínvonalasabb zenei válogatásának az evangélikus templom adott helyet. 

A programok között megható volt Fassang Lászlóéktól az Evangélikus énekeskönyvből 129., „A fényes nap immár elnyugodott” kezdetű esti énekünk feldolgozását hallani az est nyitószámaként, vagy Mészáros János Elek előadásában „Az Úr csodásan működik” kezdetűt (328.). Ő a koncertje után kifejezetten azt a CD-jét ajándékozta a gyülekezetnek, amelyen az Erős vár a mi Istenünk”-et is előadja. Szalóki Ági koncertjének első dala a „Királyi zászló jár elől” volt egy kevéssé ismert szöveggel, tehát a keresztény zeneszeretők rengeteg kedves érdekességgel találkozhattak a koncerteken.

Nagyon jó érzés volt a fesztivál résztvevőjeként jobban megismerni azt a Tállyát, ahol eddig leginkább a templomba, illetve az evangélikus családokhoz voltam lelkészként bejáratos. A Tállyára már nem először érkező fesztiválozók és a helyiek is felfedezhették az evangélikus templomot. Szívet melengető volt azt hallani a településen sétáló, színvonalas programokra „vadászó” emberek között, hogy mennyien keresik és emlegetik az evangélikus templomot.

A fesztivál zárása után a szervezők a legjobb koncerthelyszínek között emlegették a felújítás előtt álló templomot, melyen az esti koncerteken kivétel nélkül teltház volt, de a déli, délutáni koncertekre is sokan voltak kíváncsiak, például Csordás Klára operaáriáira vagy a tállyai Nefelejcs Népdalkör műsorára.

Az, hogy a templom a koncerteknek helyet adhatott, a Tokaj és Környéke Evangélikus Egyházközség segítőkész gyülekezeti tagjainak is köszönhető Tokajból, Abaújszántóról és Tállyáról. Ők készítették fel a templomot az előadásokra, hogy a betérők a felújítás előtti állapotokhoz képest kényelmesen, biztonságban hallgathassák meg a színvonalas programokat.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!