A szekszárdi evangélikus templomban szólt az ének

A szekszárdi evangélikus templomban szólt az ének

Share this content.

Forrás: teol.hu, szöveg: TN, fotó: Mártonfai Dénes
Szekszárd – Közel másfél évtizede szervez Protestáns-napi hangversenyeket a megyeszékhely evangélikus templomában a Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes. A nemrégiben megtartott koncert az Országos Protestáns Napok kiemelt rendezvénye volt.

Az együttes az ünnepi alkalomra vendéget is hívott. A református Miss-Sió Kórus Medináról érkezett, az énekkar művészeti vezetője Sáfrányné Szabó Tünde. Műsoruk után, az áhítatra készülve az olasz barokk zeneszerző, hegedűművész és legendás hegedűtanár, Giuseppe Tartini: Concerto című művéből az 1. tételt hallottuk, klarinéton játszott Kedves Benedek, a Garay-gimnázium diákja. Ezután igét olvasott, és áhítattal szolgált Balázsi Zoltán nyugalmazott református lelkipásztor.

Ezt követően Johann Sebastian Bach: Máté passió című művéből énekelt egy részletet Tillai Csilla, majd következett a Gárdonyi Együttes műsora. A negyedszázada működő egyházi énekkart Lemle Zoltán református lelkipásztor alapította. Örömmondó békekövetként szolgáljanak Tolna megye református gyülekezeteiben – ez vezérelte őket megalakulásuk kezdetén és teszik ezt mind a mai napig. Az énekkar a megszólaló dicséret- és zsoltár-feldolgozásokkal emlékezett a reformációra. Hugo Distler, Bárdos Lajos, Cesar Frank, Bedrich Smetana, Szokolay Sándor kórusművei hangzottak el előadásukban.

A koncert műsorközlője Németh Judit előadóművész volt. Vezényelt az alapító karnagy, Naszladi Judit, közreműködött Lozsányi Tamás orgonaművész.

A hangverseny zárásaként a két református énekkar előadásában az „Isten visz majd tovább” kezdetű kórusmű hangzott el.

Címkék: Szekszárd - templom - koncert - kórus -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!