Az idősek is használják már a közösségi médiát – Debreceni tapasztalatok

Az idősek is használják már a közösségi médiát – Debreceni tapasztalatok

Share this content.

Szöveg: Evangélikus.hu
Debrecen – A március 15-én tartott utolsó nyilvános alkalomkor fogalmazódott meg a Debreceni Evangélikus Egyházközség elnökségében, hogy ebben a mindenkit megpróbáló, új helyzetben nem hagyhatják magukra gyülekezeti tagjaikat, s nem maradhatnak lelki táplálék nélkül, hiszen ilyenkor még nagyobb a szükség, így még nagyobb az irántuk való felelősség is. Ezért aztán napi áhítatokat és istentisztelet-közvetítéseket adnak közre online. Ezek hátteréről kérdeztük Asztalos Richárd lelkészt.

„A napi áhítatainkat mindennap délelőtt 10 órakor tesszük közé, melyek nem az Útmutató igéin alapulnak, hanem a Jer örvendjünk keresztyének című kiadványt használjuk, ami kevésbé ismert. A kiadvány Luther Márton egy-egy igeszakasszal kapcsolatos gondolatait hozza elénk napról napra. – magyarázta a lelkész. – Emellett írott formájú anyagot is közreadunk délutánonként, ha jól emlékszem, egykori nyíregyházi lelkészem diameditációknak hívta ezeket.”

A vasárnapi és ünnepi istentiszteleteinket a hét korábbi napjainak valamelyikén veszik fel: „Kezdetben egy tükörreflexes fényképezőgéppel, jelenleg egy, a Szólj be a papnak vitaestek rögzítéséhez vásárolt videokamerával rögzíti Lancz Dániel hivatali asszisztensünk a liturgiát és az igehirdetést, majd a kántorunk, Bánszky János által külön fölvett énekeket és hanganyagot utólag szerkeszti egybe. Igen időigényes folyamat ez. Ahhoz, hogy kiváló minőségű képi- és hanganyagot tudjunk feltölteni YouTube csatornánkra és Facebook profilunkra, több órányi utómunka szükséges. – ismeri el a lelkész. – Bár Facebook profilunkat elég sokan ismerik, és azon keresztül igyekeztünk eddig is hírt adni magunkról és eseményeinkről, ugyanakkor a teljes digitális átállás kezdetén kissé aggódtam, hogy az idősebb gyülekezeti tagjainkat vajon hogyan fogjuk tudni elérni. Örömteli volt hallani egy testvértől, hogy bár már túl van a nyolcadik x-en, nemrég regisztrált a Facebookra, hogy ilyenformán is tarthassa a kapcsolatot a gyülekezetével.”

Örvendetes az is, hogy az elmúlt hetekben látványosan megnövekedett az egyházközséget Facebookon követők száma, amely ennek az intenzív online jelenlétnek köszönhető: „Jelenleg 678-an követik az oldalunkat, azaz nagyjából 70 fő csatlakozott újonnan az oldalunkhoz a rendkívüli helyzet kezdete óta. – mondta Asztalos Richárd. – A naponta közzétett áhítatokat átlagosan 100 ember tekinti meg, míg az istentiszteleteket átlagosan 700-800 fő. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ennyien végig is nézik azokat, de ennyi ember kattint rá a videóra, és nézi azt bizonyos ideig. Ezt a számot elérni személyesen képtelenség volna, tehát jól látható milyen potenciál van az online megjelenésekben.”

Még a koronavírus miatti vészhelyzet előtt az egyházközség elnöksége javasolta a debreceni evangélikus templom audiovizuális eszközökkel való korszerűsítését, melyben projektort és vetítővásznat szerettek volna elhelyezni a templomtérben, hogy az énekszövegeket, a felolvasott igeszakaszokat illetőleg az igehirdetéshez kapcsolódó illusztrációkat kivetítsék. 

„Most látva, hogy hány embert tudunk elérni közvetítéseinkkel, illetve ha valaki nem is tud részt venni a szokásos időpontokban tartott alkalmainkon, akkor később visszanézheti azokat, megfogalmazódott bennünk, hogy egy kamerarendszert is telepítenünk kell ahhoz, hogy az istentiszteleteinket és alkalmainkat közvetítetni tudjuk majd akkor is, miután feloldásra kerül ez a veszélyhelyzet” – teszi hozzá a jövőbe tekintve Asztalos Richárd.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!