Az imádságról szólt a dies academicus az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

Az imádságról szólt a dies academicus az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Kiss Tamás, videó: Győri András Timótheus
Budapest – „Közelítesz közelítelek (Dobai Lili)” mottóval rendezték meg 2018. április 18-án az Evangélikus Hittudományi Egyetemen a dies academicus, amelynek ezúttal az imádság állt a középpontjában.

A Közel együttes zenei szolgálatával indult a nap a díszteremben,

majd először dr. Szabó Lajos, az egyetem rektora, egyetemi tanár, evangélikus lelkész köszöntötte az egybegyűlteket. Unokájával történő személyes esti imádságairól vallva elmondta, hogy jó lenne, ha a nap végén mindenki úgy érezné, „jó volt”. „Jó helyen vagyunk, jó dolgot művelünk, és jó irányba megy az egyház dolga, ha tud egy napot imádkozni és az imádságot a centrumba állítani” – mondta, majd Szent Ágoston gondolatait emelte ki: „Úgy kell imádkoznunk, mintha minden Istentől függne, és úgy kell dolgoznunk, mintha minden tőlünk függne.”

Pángyánszky Ágnes a Gyakorlati Intézet vezetője kiemelte, hogy szükségünk van az elcsendesedésre, az Istenhez való odafordulásra, és felkérte Bodó Sára református teológust, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi docensét, hogy Imádság a zaj korában címmel tartsa meg előadását.

Assisi Szent Ferenc, az imádság mestere címmel Varga Kapisztrán, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanára beszélt arról, hogy a ferences rendet alapító Szent Ferenc a napi zsolozsmán kívül nem mondta meg, hogy mit és hogyan kell imádkozni, sőt ő maga sem imádkozóvá, hanem inkább imádsággá vált, és titkolni igyekezett, ami benne történt, miközben Istennel beszélgetett.

Pángyánszky Ágnes ezután bemutatta a gyakorlati teológiai imádság-kutatócsoportot. Az evangélikus kezdeményezésű, ökumenikus összetételű csoport egy tanulmánykötetet szeretne megjelentetni, amelyben az imádság teológiáját és gyakorlatát vizsgálják meg többféle aspektusból. (Témák: imádság és életkorok; imádság mint az egyén interperszonális kapcsolata Istennel; Jézus, aki imádkozni tanít; a csend kultúrája; szakrális tárgyú imaversek; az imádkozás ökumenikus hagyományai; a lelkigyakorlatos kultúra; a pusztai atyák spiritualitása.) Részt vesz a munkában többek között Szabó Lajos, Pintér Zsuzsanna, Bodó Sára, Szabóné Mátrai Marianna, Balogné Vincze Katalin, Balog Eszter, Birkás-Sztrókay Edit, Joób Máté, Dávid Adél, Percze Sándor, Érfalvy Lívia, Kővári Magdolna, Sefcsik Zoltán, Hajduch-Szmola Patrik, Pángyánszky Ágnes.

Mondd el, hogyan imádkozol – megmondom, ki vagy... címmel ezután Csáky-Pallavicini Zsófia klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, hittanár, lelkigondozó tartott előadást arról, hogy az ember személyiségének érése és imádságos élete milyen összefüggésben lehet egymással.

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatóinak énekkari szolgálata (közreműködött: Finta Gergely és Fekete Anikó) után

Lackfi János József Attila-díjas költővel beszélgetett Fabiny Tamás püspök az író imádságos életéről, belső vívódásairól, Luther Mártonnal való párhuzamairól és a teopoézisről.

A nap végén sor került Gáncs Tamás és László Virgil evangélikus lelkészek doktorrá avatására.

Zárszót mondott Fabiny Tamás püspök.

KÉPEK:

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!