Az iskolai agresszióról készült honlap

Az iskolai agresszióról készült honlap

Share this content.

Szöveg: dr. Batár Levente
Aszód – Az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium egyik tanára, dr. Batár Levente létrehozott egy olyan honlapot, amelyen az iskolai agresszió témáját járja körül. A honlapon megosztotta sok-sok szakember (pl. kutatók, oktatók, pszichológusok, pedagógusok, szociális munkások) ismeretét, és közkinccsé tett tapasztalatokat és jó gyakorlatokat. Célja, hogy támogassa a megelőzést, egyúttal segítsen a bajbajutottakon. Az alábbiakban a honlap szerkesztője bemutatja számunkra az oldal értékeit.

Egy általam létrehozott internetes oldalt kívánok bemutatni a Webnode oldalán, melynek témája az iskolai (fizikai és nyelvi) agresszió. Nem arra törekedtem, hogy egy látványos oldal szülessen, hanem arra, hogy megosszam a sok-sok szakember (pl. kutatók, oktatók, pszichológusok, pedagógusok, szociális munkások) által megszerzett ismeretet, közkinccsé tegyek tapasztalatokat és jó gyakorlatokat, támogassam a megelőzést, egyúttal segítsek a bajbajutottakon. További célom volt, hogy nem csupán diákoknak, hanem szülőknek és pedagógusoknak is hasznos tartalommal szolgáljak.

A menü szándékosan egyszerű, hogy felhasználóbarát és könnyen átlátható legyen. Mindössze három „fül” van rajta: Kezdőlap, Rólam és Kapcsolat. Az oldal előhívása után máris a Kezdőlapra érkezünk. Legfelül, a baloldali hasábban szerepelnek az ajánlott könyvek és cikkek. Több, mások által létrehozott tematikus bibliográfiát fésültem össze, majd egészítettem ki még hiányzó tételekkel. Az ajánlott könyvek és cikkek listája letölthető Word-dokumentumban, így könnyen nyomtatható.

Az összegyűjtött szakirodalmon túl két ifjúsági regény címe és rövid ismertetése is fellelhető itt. Érdemes őket elolvasni, mert hitelesen mutatják be az iskolán belüli és az azon kívül folyó zaklatás folyamatát. A jobboldali hasábban a megelőzés különböző eszközei láthatók, amelyek magukba foglalnak egy konferencián elhangzott előadást, egy érzékenyítési tréninget, továbbá nyelvhasználati, nyelvi viselkedési tanácsokat. Ahhoz, hogy az említett tréninget megtartsuk, nem kell szakembernek lennünk. A különböző videók és feladatok közül akár még válogathatunk is annak ismeretében, mire szeretnénk helyezni a hangsúlyt. A teljes tréning egy 45 perces óra keretében feldolgozható. A nyelvhasználati, nyelvi viselkedési tanácsok pedig javaslatokat fogalmaznak meg annak érdekében, hogy erőszakmentesen tudjunk kommunikálni, amivel csökkenthetjük az intézményeinken belül a szóbeli és a fizikai agresszió mértékét és gyakoriságát.

Lejjebb megismerhetjük a Keep Calm & Stop Hate Speech (Nyugodj meg, és hagyd abba a gyűlöletbeszédet) elnevezésű projektet, amely a Szubjektív Értékek Alapítvány szervezésében, a No Hate Speech Mozgalom kampánybizottságával és az Új Nemzedék Közösségi Terekkel való együttműködésben valósult meg. Két tartalmas videó várja a látogatókat, amelyek az internetes oldalról el is indíthatók. Egyiken Nick Vujicic szónok, tréner egy amerikai középiskolában tartott beszéde hallható és látható. Ebben a saját érzéseit és tapasztalatait is elmondja az iskolai bántalmazással kapcsolatban, majd arról beszél, hogyan lehet a jelenséget kezelni. A másik egy rövidfilm, címe: Állítsuk meg az iskolai erőszakot! – Right On, amely az Európai Bizottság közreműködésével készült az iskolai és online bántalmazás romboló hatásáról, mechanizmusáról, továbbá egy teljesen új megelőzési programról, amelyet Dániában sikeresen alkalmaznak. Rövid terjedelmük (20:08 perc és 6:14 perc) lehetővé teszi, hogy bármikor lejátszhassuk őket, és beszélgetést kezdeményezzünk a témában. Az Okosdoboz.hu-n találtam rá továbbá A hálózat veszélyei című (2:34 perc hosszúságú) oktató animációra, amely tömören összefoglalja az üzenetküldő rendszereken és a közösségi oldalakon felmerülő lehetséges problémákat, mi több, azok megelőzésére és elkerülésére is felhívja a figyelmet.

Ha felfelé továbbgörgetjük a képernyőt, több hazai és nemzetközi kutatás eredményét ismerhetünk meg, vethetjük egybe. Közvetlen ez alatt tűnik fel egy (Word-formátumban feltöltött) dokumentum, amelyben egy saját magunk által elvégzendő, az iskolai nyelvi agressziót vizsgáló kérdőíves kutatáshoz találunk felhasználható kérdéseket. Ezek közül ki lehet/kell válogatni azokat, amelyekre szükség van, igény szerint át is írhatók, kiegészíthetők.

A kezdőlap legutolsó blokkja a segítségnyújtás a bajbajutottaknak. Elsőként az Iskolai Konfliktus Tudásközpont oldalán összegyűjtött (több mint ötven) hasznos és változatos agressziókezelési technikát érhetünk el. Ha ez alá kattintunk, akkor ismét a www.okosdoboz.hu internetes oldalra jutunk, ahol az Egészségnevelés/Lelki egészség kategórián belül a Te mit tennél? című feladatot választva hat mindennapi iskolai helyzetben kell eldöntened, te mit tennél (pl. barátaid sugdolóznak az egyik osztálytársadról).

Iskolai vagy iskolán kívüli bántalmazás áldozatai számára két lehetőséget mutatunk meg, ahol segítséget lehet kérni. Az egyik a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány által működtetett, éjjel-nappal hívható, ingyenes kék vonal. A másik a Unicef HelpAPP, mely kimondottan a gyerekekkel szembeni erőszakra szakosodott, és bármilyen okostelefonról elérhető.

A Rólam menüpont alatt áttekinthető rövid önéletrajzom és publikációs jegyzékem.

Lehetőség nyílik a látogatóknak kérdések feltevésére is, véleményük kifejtésére, ötleteik megosztására, visszajelzések adására és a tartalom fejlesztésére, ha küldenek nekem üzenetet a Kapcsolat fül alatt megadott e-mail-címemre: batarlevente@gmail.com. 

A honlap tartalmának bővítése és frissítése folyamatos.

A fent bemutatott weblap a következő címen érhető el: https://iskolaiagresszio-hu.webnode.hu/

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!