Az LVSZ által működtetett jeruzsálemi kórházban megkezdték a Covid-19 elleni védőoltásokat

Az LVSZ által működtetett jeruzsálemi kórházban megkezdték a Covid-19 elleni védőoltásokat

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Jeruzsálem – Az Auguste Viktoria Kórházban, amely Kelet-Jeruzsálemben a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) által fenntartott kórház, elkezdték az első Covid-19 elleni oltások beadását. Az intézmény dolgozói már 2020. december 31-én megkapták az első dózist.

Az Auguste Viktoria Kórház a Kelet-Jeruzsálemi Kórházszövetség része és összesen hat egészségügyi részleget üzemeltetnek itt, ahol a Nyugat-Jordániából, valamint a Gázai övezetből érkező palesztin lakosság kezelését végzik. Mivel azonban ezek a kórházak az Izraeli Egészségügyi Minisztérium fennhatósága alá tartoznak, ezért ezeket az intézményeket az izraeli oltási kampányba is bevonták.

„Az Egészségügyi Minisztérium három kórházat jelölt ki, ahol az oltásokat minden egészségügyi dolgozónak be kell adni, akik a kelet-jeruzsálemi régióban dolgoznak” – magyarázta Sieglinde Weinbrenner, az LVSZ képviselője Jeruzsálemben.

Az oltási kampány során az első oltásokat a BioNTech/Pfizer cég oltóanyagával végezték, amelyet Izraelben már engedélyeztek.

Elsősorban a személyzet védelme a fontos

Az Auguste Viktoria Kórházban a saját személyzetet, valamint a Vörös Félhold Szervezet Kórházának dolgozóit oltják be. Naponta összesen háromszáz személyt oltanak be, de a kapacitást tovább szélesítik.

Az Auguste Viktoria Kórház a Gázai övezetben és Nyugat-Jordániában az egyetlen, ahol onkológiai kezeléseket és gyermekgyógyászati dialízist végeznek

„Az oltások célja az, hogy elsősorban megvédjük a kórházi személyzetet, de a teljes lakosságot egyelőre nem tudjuk” – mondta Weinbrenner. A Kelet-Jeruzsálemben élő 350.000 palesztin lakos oltását az Izraeli Egészségügyi Minisztérium fogja koordinálni úgy, hogy figyelembe veszik majd a 60 év felettiek elsőbbségét. 

Globális hozzáférést kell biztosítani a vakcinához

„Bár megkönnyebbültünk, hogy saját dolgozóinkat meg tudjuk védeni a vírustól, de ezzel egyidőben aggódunk a Gázai övezetben és a Nyugat-Jordániában kialakult általános állapotok miatt” – mondta Maria Immonen, az LVSZ Világszolgálatának igazgatója. Az Egyesült Nemzetek Humanitárius Ügyek Koordinálásáért Felelős Hivatalának (OCHA) adatai szerint a Palesztin Autonóm Terület anyagi támogatására már kérvényezték a COVAX-kezdeményezés segítségét. A COVAX a világ egészségügyi szervezetének, a WHO-nak egy olyan kezdeményezése, amelynek segítségével az alacsony jövedelmű országok is hozzáférést kaphatnak a Covid-19 elleni oltáshoz.

De addig is, amíg ott elbírálják a kérelmet, a Palesztin Autonóm Területeket is azon dolgoznak, hogy egy nemzeti oltási tervet és stratégiát készítsenek a továbbiakra vonatkozóan.

„Sajnos meg kell állapítani, hogy az oltási programok megszervezése az egész világon gondot okoz, legalábbis ez derül ki a világ különböző pontjairól érkező hírekből. Leginkább a fejlődő országokban nagy kihívás ez, ahol az egészségügyi infrastruktúra és a logisztikai kapacitás sem olyan jó” – magyarázta Immonen.

„Még az ipari országokban is komplikált ez és a olyan országokban is, ahol helyi konfliktusok vagy természeti katasztrófák vagy más humanitárius kihívások vannak. Támogatnunk kell mindenféle erőfeszítést, hogy az oltáshoz való azonos hozzáférést biztosítani tudjuk mindneki számára. Az ilyen globális erőfeszítések nélkül sajnos nem tudjuk kontroll alatt tartani a pandémiát.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!