Az LVSZ elkötelezett a menekültek jogainak védelme iránt

Az LVSZ elkötelezett a menekültek jogainak védelme iránt

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Balicza Klára
Genf – Dr. Martin Junge, a Lutheránus Világszövetség főtitkára levelet írt a menekültkérdésről Ursula von der Leyennek, az Európa Bizottság elnökének. Az alábbiakban olvasható az írás.

 

Európai Bizottság, Ursula von der Leyen elnök asszonynak

Tisztelt Elnökasszony!

A Lutheránus Világszövetség főtitkáraként írok Önnek, egy olyan egyházközösség képviseletében, amely hitbeli elhívatottságából fakadóan mélyen elkötelezett a menekültek jogainak védelme iránt. A levelet, amelyet kézben tart, megkapják az Európai Unió valamennyi tagországának államfői is.

Elszomorít mindaz, ami Törökország és az EU határain jelenleg zajlik – különösen Görögországban, ahol a Szíriából és egyéb helyekről menekülő tömegekkel embertelen módon bánnak, elviselhetetlen bizonytalanságban tartva őket. Mindenek előtt azokért aggódom, akik a háború és erőszak elől keresnek védelmet.

Az európai határok határának zárttá nyilvánítása – ahogy a közelmúltban megtartott zágrábi csúcstalálkozón történt – anélkül, hogy közben legalább megpróbálnánk elismerni a határon ragadtak védelmének szükségességét, véleményünk szerint elfogadhatatlan. A tagállamoknak ugyanis kötelezettsége a menedéket keresők védelme.

Az államközösség menekültek védelme iránti erkölcsi felelősségét a Genfi Menekültügyi Egyezmény határozza meg. Ezt az egyezményt a II. világháború után kötötték, amikor 50 millió – többségében európai lakos – kényszerült lakóhelyének elhagyására és szorult azonnali védelemre. A Genfi Menekültügyi Egyezmény és annak irányelvei kötelező érvényű nemzetközi jogi szövegek, amelyek azóta is biztosítják az összehangolt cselekvést.

A közelmúlt fejleményei arra kényszerítenek, hogy emlékeztessem Önt a Genfi Egyezmény és az abban foglalt irányelvek érvényességére és fontosságára. Határozottan kérem, hogy továbbra is tartsák magukat az Egyezményhez, miközben igyekeznek a kétségkívül nagy kihívást jelentő helyzetet kezelni.

Az Európai Unió és annak tagállamai mély keresztény gyökerekkel rendelkeznek, és ehhez hozzátartozik a szenvedők iránti könyörület és a róluk való gondoskodás is. A keresztények emberi jogok iránti elkötelezettsége sokakat inspirál szerte a világban. Ne adják fel ezt a gazdag tradíciót! Ne tegyék félre azt az örökséget, amely azzá tette Önöket, akik! Inkább építsék továbbra is az európai projektet ezeken a szilárd alapokon. 

Elnök asszony, a menekültek sok mindent elvesztenek, de emberi jogaikat sosem veszthetik el. Maradjon ez az alapvetés érvényben akkor is, amikor az európai határokon jelenleg kialakult helyzetet próbálják kezelni. A szenvedők nyomorát sosem szabad semmilyen módon eszközként felhasználni.

Én személy szerint, a Lutheránus Világszövetség és annak tagegyházai készen állunk arra, hogy közreműködjünk a helyzetre adandó válasz kialakításában. Felajánlásunkat olyan közösségként tesszük, mint amely nem felejtette el azokat az időket, amikor az általa képviselt tagok nagy része maga is menekültként élt, és mint amely napjainkban is 2,3 millió embert szolgál szerte a világon.

Imádságban gondolok Önre, hogy a vezetőként Önre ruházott feladatokat el tudja végezni.

Tisztelettel,

Dr. Martin Junge, főtitkár

Genf, 2020. március 9.

Lutheránus Világszövetség

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!