Az ostyától a kókuszdióig – Kulináris gondolatok az úrvacsoráról

Az ostyától a kókuszdióig – Kulináris gondolatok az úrvacsoráról

Share this content.

Forrás: evangelisch.de
Berlin – Az egyházak általában kenyérrel és borral ünneplik meg az úrvacsorát, ahogy azt Jézus nagycsütörtökön tette tanítványai körében. De nem mindig volt ez így, illetve ma sincs mindenhol így. Erről olvashatunk az Evangelisch.de oldalán egy rövid, áttekintést nyújtó cikkben.

Ebben a cikk írója kitér arra, hogy úrvacsorakor a késő ókorig sokféle ételt tettek a terített asztalra, köztük gyümölcsöket, sajtokat és tejet is például. De idővel, mikor a közösségi étkezés kultuszétkezéssé lett, egyre több részlet vált szabályozottá, és aki nem borral és kenyérrel ünnepelt, az eretneknek számított. 

Anselm Schubert, az Erlangen-Nürnbergi Friedrich Alexander Egyetem teológiafakultásának professzora azt is hozzáteszi, hogy a kulináris mélypont a 9. században következett be, amikor a katolikus egyház bevezette az ostyát, és mellette egészen a mai napig a boron kívül – a szőlőlé kivételével – nincs más hivatalos alternatíva.  

Mert mit tehetnek azok a gyülekezetek, ahol a földrajzi adottságok vagy az időjárási viszonyok, miként a történelem során akár a pestisjárványok is, közbeszóltak és -szólnak, akadályt gördítve a kedves testvérek elé, pontosabban az elé, hogy be tudják szerezni a bort (szőlőt) vagy gabonát. Manapság azonban más szempontok is felmerülnek, mint például a helyben termesztett és abból készült ételek fogyasztásának szem előtt tartása, így az úrvacsora alkalmával is. Vagy a kérdés, hogy mit vegyen magához az a gyülekezeti tag, aki gluténérzékeny, mit tehetnek azok a közösségek, akik többségi muszlim társadalomban, környezetben élnek, ahol tiltott az alkohol fogyasztása. És nem utolsó szempont az sem, hogy a világ egyes részein a ritkaságnak számító borhoz milyen áron lehet hozzájutni. 

Így aztán talán nem meglepő, hogy egyházainkban az Úr asztalát is minden egységesség mellett változatosan terítik meg a testvérek: Ugandában bor helyett banánlé, Burundiban ribizlilé, Kubában mézbor, Észak-Amerikában rizsfelfújt és Szudánban akár maniókagyökér is került már az asztalra. 

Címkék: úrvacsora - bor - kenyér - ostya -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!