Az ukrajnai Yarema-Luka Yeleyko nyerte a Vitázik a világ ifjúsága XII. nemzetközi döntőjét

Az ukrajnai Yarema-Luka Yeleyko nyerte a Vitázik a világ ifjúsága XII. nemzetközi döntőjét

Share this content.

Forrás: Goethe Intézet. Fotó: Selmeczi Tamás
Pozsony – A 2018. szeptember 20-án Pozsonyban megrendezett XII. nemzetközi döntőben arról folyt a vita, hogy kell-e jobban védeni a rádió- és tévéadókat az állami befolyástól. A döntő vitát fantasztikus teljesítményével az ukrajnai Yarema-Luka Yeleyko nyerte.

Képünkön Balázs Fanni (Berzsenyi Dániel Evangélikus [Líceum] Gimnázium, Sopron) látható.

Magyarországot a nemzetközi döntő hetében Balázs Fanni (Berzsenyi Dániel Evangélikus [Líceum] Gimnázium, Sopron) és Hutter Ottó (Tamási Áron Gimnázium, Budapest) képviselték. A magyar fiatalok idén az elődöntőig jutottak, ahol kétezerötszáz résztvevő közül a legjobb nyolc diák vitázott arról, hogy kötelező legyen-e középiskolás tanulók részére a diktatúrák áldozatainak állított emlékhelyek látogatása.

A nemzetközi döntő az egész vetélkedőév csúcspontja, amelynek során egy hetet töltött Pozsonyban a tizenkét részt vevő ország huszonnégy tanulója: Bulgária, Csehország, Észtország, Fehéroroszország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna országos döntőinek első és második helyezettjei. Politikai és szociális kérdéseket taglaltak, és közben megismerték egymást is – a viták során és a hétköznapokban.

Közülük – szónoki tehetségüknek köszönhetően – négyen jutottak tovább a nemzetközi kvalifikációs fordulókból és az elődöntőből, és a mai záróvitában a következő helyezéseket érték el:

1. Yarema-Luka Yeleyko, 28. sz. iskola Lwiw (Ukrajna)
2. Denisa Ivanovová, Deutsche Schule Prag (Csehország)
3. Jana Nguyenová, Gymnasium Matyáše Lercha Brno (Csehország)
4. Kamil Polański, LO XIII Szczecin (Lengyelország)

„A Vitázik a világ ifjúsága megtanított rá, hogy minden témát érdemes több szempontból is megvizsgálni, hiszen semmi sem fekete vagy fehér, és mindig érdekes különböző véleményeket megismerni” – véli a soproni Fanni.

A Vitázik a világ ifjúsága – közép- és kelet-európai országok vetélkedője a Goethe Intézet, az „Emlékezet, Felelősség és Jövő” Alapítvány (EVZ), a Hertie Közhasznú Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje.
A XII. nemzetközi döntő fővédnöke Andrej Kiska, a Szlovák Köztársaság elnöke.

További információk a vetélkedőről a www.jugend-debattiert.eu oldalon találhatók.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!