Az „Úr kisded gyülekezetének magasztos ünnepe” Kölcsén

Az „Úr kisded gyülekezetének magasztos ünnepe” Kölcsén

Share this content.

Szöveg: Tóth Attila
Kölcse – A Kölcsei Evangélikus Egyházközség 2019.10. 20-án ünnepi istentisztelet keretében emlékezett meg gyülekezetünk alapításáról, templomunk 150 éve történt felszenteléséről és hálát adott az aratás Urának a föld javaiért, a termésért. Az ünnepi istentiszteleten Dr. Fabiny Tamás püspök-elnök szolgált igehirdetéssel. A hálaadó gyülekezet márvány emléktáblát helyezett el a kijáratnál örök emlékül az utódok számára.

A 150. templomszentelési emlékünnepen – mely egyben aratási hálaadó ünnep is volt - dr. Fabiny Tamás püspök-elnök a 150. Zsoltár első versének alapján arról szólt, hogy profán világunkban gyakran használnak egyházi kifejezéseket helytelenül. „Szentély csak egy van, az Isten temploma. Szent az Isten és minden szent, ami hozzá tartozik. Isten a teret és az időt megszentelte a teremtés történetében.”

Az ünnepi istentiszteleten Zsarnai Krisztián esperes és Tóth Attila helyi lelkész szolgált.

Az istentiszteletet közgyűlés követte, melyen a gyülekezet lelkésze megemlékezett a kezdetekről, a múltról, a jelen eseményeiről és a jövő terveiről.

A megújult templom bejáratára egy emléktábla került fel. „A jövő nemzedékének egy emléktábla felállításával szeretnénk üzenni, hogy a mai napon gyülekezetünk megemlékezett az Úr kisded gyülekezetének 150 évvel ezelőtti templomszentelési ünnepére. Az emléktábla hirdeti majd minden betérőnek, hogy Isten törvényének megtartása életünk alapja és boldogsága, az evangélium pedig üdvössége minden embernek, aki hisz a feltámadott Úrban” mondta Tóth Attila lelkész.

A közgyűlést közös ebéd követte, melyet a helyi kultúrházban fogyaszthattak el a hívek. A templomszentelési ünnep örömöt és a hálaadást jelentett a Szatmárban élő evangélikusok számára, akik együtt dicsérték az Urat, annak szentélyében.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!