Az Úr küldése speciális helyzetek megoldására

Az Úr küldése speciális helyzetek megoldására

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – 2018. február 22-én hálaadásra gyűltek össze az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Kardiológiai Rehabilitációs Osztályán az érdeklődők. Több mint 55 millió forintból megújulhatott ugyanis a betegek hosszú távú rehabilitációját végző osztály.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2017-ben Varga Mihály miniszter képviseletével és személyes hozzájárulásával jelentős összeggel teremtette meg a szükséges kereteket a Korányi kórház új rehabilitációs osztályának létrejöttéhez. A 21. századi kórházi technikához biztosított korszerű körülmények kialakítása érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Confector Kft., a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Budai Evangélikus Egyházmegye és dr. Nádor Péter részéről is érkeztek további támogatások, s az így megvalósult összefogást ezentúl emléktábla jelzi majd az osztály folyosólyán.

Dr. Kovács Gábor, a kórház főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy intézetük nagy gondot fordít a hagyományok megőrzésére, a környezet adta kedvező lehetőségekkel pedig maximálisan kíván élni. Százhúsz évvel ezelőtt ugyanis azért létesült éppen ezen a területen, mivel a légzőszervi és belgyógyászati betegségben szenvedők számára Korányi Frigyes alapító ezt a területet találta a legalkalmasabbnak. A hetvenes évek óta kardiológiai osztállyal is bővült a kórház, ahol a most létesült rehabilitációs osztályon a rászoruló betegek teljes felépülése érdekében vezettek be szakellátást. „Olyan komfortos elhelyezésre van szükség, ahol tesi és lelki felépülést tudunk biztosítani. Ennek megvalósításában működött közre Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és a Magyarországi Evangélikus Egyház képviselője, Fodor Viktor lelkész. Jelenleg egy húszágyas kardiológiai osztály létesült az épületben, ahol 21. századi körülmények között gyógyulhatnak a betegek” – fejezte ki örömét a főigazgató.

Dr. Czibók Csilla osztályvezető főorvos, főigazgató-helyettes rámutatott, hogy összetett szív- és tüdőbetegségben szenvedőkön segítenek létesítményükben. Hangsúlyozta, hogy ezeknek a betegeknek az ellátása komoly csapatmunkát igényel kardiológusok, gyógytornászok, fizikoterapeuták és a nővérek részvételével, miközben az osztályra az ország egész területéről vesznek fel betegeket gazdaságos ágykihasználtsággal és jó gyógyulási aránnyal.

Fodor Viktor evangélikus lelkész egy speciális betegcsoport tagjaként, volt kórházlelkészként személyes vonatkozása miatt maga is kiemelkedő jelentőségűnek ítéli az újonnan létesült speciális kardiológiai osztályon folyó szakellátást. Örömmel és Isten iránti hálával fogadta az osztály létrejöttét, imádságban kérve Isten Szentlelkét a betegek gyógyulásáért. Szentelési igeként Márk evangéliumából (2,1-12) olvasta fel a béna meggyógyításának történetét. „Isten tartja meg az életünket, az ő kezében van életünk eleje, közepe és vége. De Isten képes csodát tenni, ő a gyógyítás és a szabadítás Istene. Csodák vannak ma is, de az Úr nélkül nem lehet élnünk” – hangsúlyozta. A történetben szereplő négy emberre hívta fel a figyelmet, akik – bár nem tudjuk, kik voltak: a beteg rokonai, esetleg barátai – béna és kiszolgáltatottat barátjukat cipelték a hordágyon.
„Rendületlenül viszik a hordágyat, akadályokon át, még a tetőt is megbontják – mondta. – Ez a négy ember mi magunk vagyunk. Mindannyiunknak megvan a feladata, hogy a hordágyat megragadjuk, és elvigyük a rajta fekvő beteget Jézushoz. Kötelességünk segíteni másokon. Vigyük a hordágyat, és segítsünk. Ha pedig egyszer mi magunk fekszünk a hordágyon, reménykedhetünk, hogy lesz négy ember, aki Jézushoz viszi majd ágyunkat.”

Az imádság és felszentelés után a Himnuszt is elénekelték az egybegyűltek.

Varga Mihály miniszter betegsége miatt sajnos nem tudott jelen lenni az alkalmon, a Magyarországi Evangélikus Egyházat dr. Lackner Pál nyugalmazott tábori püspök és Bence Imre esperes is képviselték.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!