Az úrvacsora volt a témája az idei év Luther-konferenciájának – VIDEÓ!

Az úrvacsora volt a témája az idei év Luther-konferenciájának – VIDEÓ!

Share this content.

Szöveg: evangelikus.hu, videó: Győri András Timótheus. Fotó: Wagner Gyula.
Révfülöp – 2020-ban immáron 12. alkalommal rendezték meg Révfülöpön az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban a Luther-konferenciát, Teológia – nem csak teológusoknak alcímmel. A 2020. január 31. és február 2. között tartott eszmecserén ezúttal az úrvacsora kérdésköre állt a középpontban.

Az első napon Isó Dorottya köszöntő szavai után dr. Fabiny Tamás Az úrvacsora kortárs művészek képeinek tükrében... címmel tartott előadást.

Az első nap második előadója dr. Reuss András emeritus professzor volt, aki Luther írásai alapján azt járta körül, mi az úrvacsora és azt mutatta be, hogyan éljünk vele.

A napzáró imádságon (Luther – Litania magna) Gáncs Péter nyugalmazott püspök szolgált.

A szombati napon ismét Gáncs Péter áhítatát hallgathatták a résztvevők.

Majd dr. Bácskai Károly teológiai tanár a Korinthusiakhoz írt első levél alapján beszélt az úrvacsoráról.

Utána következett dr. Hafenscher Károly értekezése Luther úrvacsorai gyakorlatáról.

Dr. Csepregi Zoltán professzor Luther és az újrakeresztlők viszonyát taglalta felszólalásában.

Ebéd után került sor a Luther Válogatott Művei című könyvsorozat negyedik kötetének a bemutatására, amely a Felelősség a társadalomért címet viseli. A kötetet Zászkaliczky Márton és Csepregi Zoltán elemezték.

Dr. Ittzés Gábor előadásának címe A „hazudós Isten” – avagy miért egyedül a hit által igazulunk meg? volt, melyben Luther Mózes első könyvéről tartott előadásainak egy fontos részlete, az Izsák-történet került kibontásra. (Az előadó kérésére erről az előadásról nem készült felvétel. – a szerk.)

Ezután dr. Hafenscher Károly beszélt a Johann Sebastian Bach Máté passiójában előforduló úrvacsorai igékről.

Az esti imádságon (Krisztus-dicséret) igét hirdetett Gáncs Péter.

A vasárnapi záró istentiszteleten Ittzés János nyugalmazott püspök szolgált.

KÉPGALÉRIA:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!