Evangélikus borversenyeket is nyert az utolsó paksi kádár

Evangélikus borversenyeket is nyert az utolsó paksi kádár

Share this content.

Szöveg: Wessely Gábor
Paks – Siklósi Mátyás pályafutása során mintegy kétezer boroshordót, hat-hétszáz pálinkás díszhordót és néhány száz egyéb faedényt készített. A szakmát 1959-ben kezdte kitanulni.

A fahordókat kezdik kiszorítani a pincékből az acéltartályok. Siklósi Mátyás szerint már körülbelül fele-fele az arány, de úgy gondolja, hogy teljes átállás nem lesz. A jó bor zamatához a tölgyfa is hozzájárul. És hiába próbálnak a fémedénybe tölgyfa chipset szórni, az nem az igazi; nem vált be.

Az utolsó paksi kádár 72 éves. Az ipart 70 éves koráig űzte, most már csak barátoknak, ismerősöknek dolgozik, javításokat végez: abroncsokat, dongákat, fenékdeszkákat cserél. Pályafutása során mintegy kétezer boroshordót, hat-hétszáz kisebb pálinkás díszhordót, pár tucat virágládát és néhány száz egyéb faedényt készített, melyek némelyikéről már azt se tudja az átlagember, hogy mi lehet: bocskás (a prés alá kerülő edény), sajtár (a vödör elődje), káferka (meregető edény), puttony (szőlőszállító edény), szapuló (hússózó edény), tőtike (tölcsér). Egy tőtikébe másfél sajtár tartalma fért bele.

A kezdetek

Siklósi Mátyás 1959-ben kezdte a szakmát tanulni Pakson, és 1962-ben végzett. Az volt ott az utolsó évfolyam. S azóta annyira visszaesett e téren az oktatás, hogy – úgy tudja – hat-nyolc éve már sehol nincs az országban kádárképzés. Művelője is alig akad ennek a szép, tradicionális mesterségnek. Tolna megyében csak egy bátaszéki kollégáról hallott. 

Pedig valamikor ki se látszottak a munkából. Még a paksi konzervgyárnak is volt kádárüzeme. Hordókban savanyították az uborkát és a paprikát. Ott dolgozott egy darabig, aztán felment a pesti hordógyárba, ahol 50 literes söröshordókat készített. Az idősebb szakik meg 100–200 hektós boroshordókkal is megbirkóztak.

Önállósodás

A rendszerváltás után, 1990-ben letette a mestervizsgát, és önálló iparossá vált Siklósi Mátyás. Százötven, kétszáz, háromszáz literes tölgyfa hordókra specializálódott, s kikapcsolódásképpen készített pálinkáshordókat és más edényeket, főleg telente. A felszerelés, a szerszámok egy részét örökölte – hisz már a nagyapja is kádár volt –, de persze modernizálta a műhelyét. Semmit nem dobott ki; még az 1800-as évekből való csínvágója is van. A precíz, hagyományos famegmunkálás híve. Letette a névjegyét Pakson, Szekszárdon és más szőlőtermő területeken. Biztos abban, hogy az ő hordói legalább nyolcvan esztendőt szolgálnak.

Borversenyek résztvevője

Siklósi Mátyás több mint ötven éve házas. Két fia és három unokája van. Nemcsak a hordóval, hanem a belevalóval is nagy szakértelemmel foglalkozik. Kiváló minőségű zweigelt bort termel. Evangélikus lévén, a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ borversenyeire jár minden évben. Számos arany, ezüst és bronz oklevelet kapott már boraiért.

A Paksi Televízió korábbi felvétele:

Címkék: Paks - kádár - Siklósi Mátyás - bor -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!