„Az állam és az egyház viszonyát érdemes vizsgálni” - interjú Dudás Gergellyel

„Az állam és az egyház viszonyát érdemes vizsgálni” - interjú Dudás Gergellyel

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Magyarország legnagyobb internetes újságjának, az Index.hu-nak korábbi főszerkesztője egy közösségi finanszírozáson alapuló, mindentől és mindenkitől független híroldalt tervez létrehozni. Dudás Gergelyt a Politisről, a média átalakulásáról, de a kereszténység és egyház közéletben és sajtóban látható szerepéről is kérdeztük.

– Olvasott már Kötőszó blogot vagy más keresztény blogokat?

– Amikor még az Index főszerkesztője voltam, akkor többször olvastam Kötőszót, a kezdetekkor figyeltem az indulását, de alapvetően politikai, közéleti kérdésekkel foglalkozom, ezért azokat a tartalmakat olvasom leginkább.

– Online világban él, olvas azért még print terméketeket is?

– A szakmámból adódóan online és nyomtatott médiumokat is olvasok. Elég széles spalettán fogyasztom a magyar sajtótermékeket, és azokat az írásokat és tanulmányokat, amelyek a magyar közélettel kapcsolatosak, akár könyvformában is. Az utóbbi idők egyik nagy olvasmányélménye volt számomra például a Hegymenet című kötet.

– Sokszor tapasztaljuk, hogy a világi média egyházellenes, keresztényellenes. Lehetne ez ellen tenni? Ön szerint segíthetik a keresztény felületek a médiában dolgozó szekuláris újságírók munkáját?

– Én ateista vagyok. Úgy gondolom, hogy általában nagyon nehéz az egyházakról beszélni a sajtóban. Ha általában beszélünk az egyházakról, akkor máris belefutunk hibákba, hiszen nem lehet irányzatokat, felekezeteket egy kalap alá venni. De azt gondolom, hogy a mai társadalomban az egyházak szerepe igen ambivalens sok kérdésben. Csak ha a menekült válságra gondolunk, azt látjuk, hogy egyes egyházak akár a saját tanításaikkal, vagy még akár egy pápai állásfoglalással is szembenálló nézeteket támogatnak, másként értelmezik azokat. Nem gondolom, hogy a világi médiának az lenne a feladata, hogy egyházi oldalról mutassa be, közelítse meg ezeket a közéleti kérdéseket.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!