Az áru csábít, nem a csomagolás

Az áru csábít, nem a csomagolás

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Harmati Dóra
Földünk óceánjaiba naponta egy teherautónyi műanyagszemét kerül, és ez az évente nyolc-kilencmillió tonna az áramlások következtében óriási méretű, hullámzó szemétszigetekké áll össze. A Csendes-óceán északi térségében úszó legnagyobb szemétsziget kiterjedése Magyarország területének a tizenötszöröse. Nem fölösleges törekvés tehát megálljt parancsolni a műanyag csomagolóanyagok felhasználásának. Már nemcsak határainkon túl, hanem idehaza is vannak, akik tesznek is ennek érdekében. Meglátogattuk a Budapest II. kerületében október 24-én nyílt Ne pazarolj üzletet.

Hatalmas az érdeklődés a csomagolásmentes bolt iránt; az októberi nyitás óta máris számos követője van a közösségi oldalakon, alapítóit, Magyar-Hikisch Ágit, a budahegyvidéki evangélikus gyülekezet tagját és Nemes Réka társtulajdonost pedig egymás után keresik fel az újságírók. A fényes és tágas, nagy belmagasságú üzlethelyiség a Bem térhez közel, a Fő utcában található. És valóban megérdemli a figyelmet.

Mérlegelő vásárló

A boltba belépve egyszerű fa- és üvegtárolókat találunk. Minden letisztult, és frissességet sugall, a rengeteg színes műanyag csomagolás helyett maga a termék és annak a minősége az egyetlen, ami vásárlásra csábíthatja a vevőt.

Magyar-Hikisch Ági, az ötletgazda és az egyik tulajdonos enged be a reggeli nyitás forgatagában, és mutatja meg az üzletet. A vásárlás menete igen egyszerű: saját tárolóedényünkbe mérhetjük ki magunknak a lisztet, a fűszereket, a tésztát, a magvakat, aszalványokat. Első lépésként a bejáratnál található mérlegre helyezzük a hozott edényt vagy szatyrot, amelyet aztán a gép vonalkóddal lát el, de fel is írhatjuk az üvegre annak súlyát, így is minimalizálva a keletkező szemetet. Ezután nincs más dolgunk, csak vásárolni, a pénztárnál pedig lemérik nekünk az áruk végső súlyát.

Továbbiakban a cikk itt olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!