Az évtized 30 legjobb magyar épülete

Az évtized 30 legjobb magyar épülete

Share this content.

Forrás: index.hu. Fotó: Polgárdi Ákos / Építészfórum.
Budapest – „Ahogy annyi más területen az Indexen, az építészetben is egy toplistával búcsúzunk a 2010-es évektől: elhatároztuk, hogy összeszedjük a 30 legjobban sikerült hazai építészeti alkotást az elmúlt tíz évből. – írta az Index.hu. – A feladat nem volt egyszerű, még úgy sem, hogy az elején kikötöttük, nem állítunk fel sorrendet. Sőt még úgysem, hogy elhatároztuk, a családi házakat és az ideiglenes installációkat ezúttal fájó szívvel kihagyjuk.”

Az Index.hu az Építészfórum két szerkesztőjét – Somogyi Krisztinát és Kovács Dánielt – hívta segítségül a legjobbak meghatározásához. A végeredmény egy nagyon sokszínű és érdekes merítés lett, benne számos egyházi, szakrális épülettel.

A harmincas válogatásból mi most a Reformáció 500 köztéri emlékművet emeljük ki, amely a Kálvin téren található (Budapest, 2017, Szabó Levente (Hetedik Műterem), Polgárdi Ákos).

„Ha azt képzelném, hogy az Úristen nem érti a tréfát, nem is akarnék a mennybe jutni.” Luther Márton gondolata a Kálvin tér K-kövei közé ékelődő 95 darab finombeton lap egyikén olvasható. Ez az idézet csak egy a Reformáció 500 éves évfordulójára kapcsán válogatott írók, vallástudósok és filozófusok gondolatai közül. A köztéri installáció tulajdonképpen az egész helyet műalkotássá emeli, a téren áthaladókat pedig belehelyezi különleges fontosságú, tömör állítások sűrűjébe. A műalkotás érdekessége, hogy bár fizikai mérete tulajdonképpen kicsi és egészen belesimul a mindennapi környezetbe, jelenléte mégis erőteljesebb, mint megannyi ágaskodó lovasszoboré.

A teljes listát itt tekinthetik meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!