Fókuszban a böjt – Meditációs sorozatot indít az evangelikus.hu

Fókuszban a böjt – Meditációs sorozatot indít az evangelikus.hu

Share this content.

Budapest – Böjt első vasárnapjától böjti meditációsorozat indul honlapunkon. A rövid írások lehetőséget nyújtanak arra, hogy a böjti időszak lelkiségét átélhessük. 2014-ben a böjt lényegét, az elmélyedés lehetőségeit keressük. Vancsó Zoltán fotóművész alkotásaihoz evangélikus lelkészeket kértünk fel meditációk írására. Az idei szerzők: Bogdányi Mária, a Győri Evangélikus Egyetemi Gyülekezet lelkésze, Czöndör István, a Balatonboglári Evangélikus Egyházközség lelkésze, Koczor Tamás, a Ferencvárosi Evangélikus Egyházközség és a Deák Téri Evangélikus Gimnázium lelkésze, illetve Zsíros András, a Medgyesegyházi Evangélikus Egyházközség lelkésze. Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Vancsó Zoltán (photovancso.com)

2013-ban Váli Dezső Munkácsy-díjas festőművész Koldus-keresztút című sorozatának egyes stációi és az azokhoz – Czöndör István, Réz-Nagy Zoltán és Szabó B. András lelkészek által – írott meditációk kínáltak az olvasónak lehetőséget arra, hogy a böjti időszakban közelebb kerüljön az egyházunkban ritkán használt keresztút értelmezéséhez.

2014-ben a böjt lényegét, az elmélyedés lehetőségeit keressük. „Ebben a nagyböjti időben nincs semmi, ami a húsvét ünnepe felé haladással együtt a fénynek és örömnek fokozódása volna. Sőt minden egyre komorabb lesz, és mind jobban előreveti árnyékát az időszak utolsó hetének sötétsége és fájdalmas gyásza” – fogalmaz dr. Jánossy Lajos Az egyházi év útmutatása című könyvében.

Hogyan lehet átélni azt az időszakot, ami nem a fény felé, hanem nagypéntekre mutat? Mit jelent az úton lét, a megfáradás, a kísértés vagy az imádság? - Ilyen és hasonló kérdésekkel fogunk foglalkozni a többek között Balogh Rudolf-díjjal kitüntetett Vancsó Zoltán fotóművész alkotásain keresztül az elkövetkezendő időszakban.

A meditációkat idén is evangélikus lelkészek írják. Az idei szerzők: Bogdányi Mária, a Győri Evangélikus Egyetemi Gyülekezet lelkésze, Czöndör István, a Balatonboglári Evangélikus Egyházközség lelkésze, Koczor Tamás, a Ferencvárosi Evangélikus Egyházközség és a Deák Téri Evangélikus Gimnázium lelkésze, illetve Zsíros András, a Medgyesegyházi Evangélikus Egyházközség lelkésze.

A rövid olvasmányok a mellettük megjelenő vizuális tartalommal - reménység szerint - lehetőséget teremtenek arra, hogy a böjti időszakban életünk lényegi kérdése, a Krisztushoz való tartozás kapcsán útmutatást kapjunk, elmélyedhessünk benne.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!