Bach közelében: Eötvös Péter válaszol

Bach közelében: Eötvös Péter válaszol

Share this content.

Szöveg: Eötvös Péter, sorozatszerkesző: Galambos Ádám
Bach közelében – 1685. március 21-én született Johann Sebastian Bach. Mit jelent ma a 330 éves zeneszerző munkássága? A Royal Philharmonic Society zenei díjával kitüntetett Kossuth-díjas világhírű zeneszerző, zenepedagógus és karmester, az egyik legelismertebb kortárs operaszerző válaszol.

Bár hosszú pályám során karmesterként élő és régebben élt zeneszerzők százaival találkoztam, zeneszerzőként négy nagy B határozza meg azt a bázist, azt a gyökeret, amelyikhez mindig visszatérek:
Bach, Beethoven, Bartók, Boulez.

Bach zenéje számomra olyan, mint egy önmagában álló, nagyon széles lépcső, amely végtelenül halad felfelé.
Beethoven zenéje olyan mint a Világfa, a koronája és a gyökere egyformán és állandóan szélesedik, egyre dúsabb, a vastag tartó ágak és a vékony gallyak viszonya harmonikus, de vad.
Bartók az anyanyelvemen zenél.
Boulez egy kristály. Fénylő, csiszolt, ezer fénytörés. Vektorok kusza szövevénye, amely mindig rendet alkot.

Ha gondolataim szétszóródnak, ez a 4B teremti meg számomra a koncentrációt és azt a szellemi teret, amelyben dolgozni tudok.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!