Bach & Me – Szurasenkó Dániel szóló-koncertsorozata

Bach & Me – Szurasenkó Dániel szóló-koncertsorozata

Share this content.

Szöveg: Szurasenkó Dániel
Budapest – „Bach és én – érdekes párhuzam, hisz nem lehet senkit hasonlítani a zeneszerzők királyához, Johann Sebastian Bachhoz. Én sem ezt teszem, csupán szeretném bemutatni, hogy számomra mit jelent Bachot játszani, tanulni és prezentálni a közönség számára” – írta szerkesztőségünkhöz küldött soraiban Szurasenkó Dániel.

„Amikor kisgyerek voltam, nagyon szerettem volna ettől a kiváló zeneszerzőtől remekműveket játszani, azonban a tanáraim azt mondták, hogy ehhez értelmi és érzelmi érettség kell. Akkor még nem értettem, miért gondolják így, azonban mára mindez letisztult bennem – vallja a művész. Decemberben gondoltam úgy, hogy létrehozom szóló-koncertsorozatomat, melynek a Bach & Me címet adtam, és elsősorban evangélikus gyülekezetekben adok elő.”

Miskolcon, a belvárosi evangélikus egyházközség nagytermében játszott először december 30-án, ott hallhatta a nagyérdemű először a D-moll toccata és fuga egy különleges átiratát. Sándor Frigyes, a gyülekezet vezető lelkésze szolgált az áhítaton igei gondolatokkal.

Ezt követte január 5-én a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség csodálatos temploma, ahol szinte kézzelfoghatóan lehetett érezni, hogy ezek a művek otthon érzik magukat. A koncerten Aradi György vezető lelkész szolgált.

Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna esperes együttműködésével és nyitóbeszédével január 19-én a Fonyódi Kulturális Központ koncerttermében adhatta elő ismét Szurasenkó Dániel fúvós szólóműsorát az ökumenikus kulturális estek keretében, nagy érdeklődés kíséretében.

Hamarosan újabb helyszínekkel bővül a koncertsorozat: három evangélikus templomban hallgathatjuk Bach műveit furulyán, a következő időpontokban:

Február 10., 17.00 – Paks
Február 24., 18.00 – Debrecen
Március 31., 18.00 – Győr

„Misszióm elsődleges célja, hogy bemutassam, hogy egy furulyán nemcsak a zeneiskolai műveket lehet eljátszani, hanem óriási repertoárt és jobbnál jobb, szebbnél szebb, virtuóz darabokat. A határ a csillagos ég a közmondás szerint” – véli Szurasenkó Dániel.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!