Bajor adományból folytatódhat a pápai evangélikus templom felújítása

Bajor adományból folytatódhat a pápai evangélikus templom felújítása

Share this content.

Forrás: veol.hu, szöveg és fotó: Laskovics Márió
Pápa – Nagymértékű bajor adománynak köszönhetően folytatódhatnak a pápai evangélikus templom pár éve megkezdődött felújítási munkálatai. A Pápai Evangélikus Egyházközség ugyanis nemrég hetvenezer eurós, azaz megközelítőleg huszonegymillió forintos támogatást kapott a Bajor Evangélikus Egyháztól.

Mint a Veol.hu megtudta, a pápai evangélikus templom a türelmi rendelet után, 1784-86 között épült. Száz évvel később, 1884-ben építettek tornyot a hajórészéhez, és jelentős, hosszú távra tervezett alakításon esett át. Azonban a 20. század folyamán megsüllyedt, amit tetőszerkezeti elmozdulások, korhadás, beázások, fali repedések jeleztek. 2016-17-ben közel huszonkétmillió forintból újították fel a templom tetőszerkezetét, többek között vasbetonkoszorút helyeztek az épületre, valamint a szaruzaton is javítottak, és megerősítették a tartógerendákat.

Polgárdi Sándor esperes megjegyezte, a templom további külső és belső felújítási munkálatokat – például a toronysisak alatti gerendázat korszerűsítése, a toronybevezető lépcső és a teljes padozat cseréje, a fali műanyag lambéria eltávolítása – igényel, közel kétszázötvenmillió forint értékben.

A bajor adománynak köszönhetően idén júliusban folytatódhatnak a rekonstrukciós munkálatok a födém megerősítésével, a kis tornyok bádogozásával, a padlás és a falak szigetelésével, a lambéria lebontásával, a nyílászárók és a bejárati kapuk felújításával. A kivitelezést a tervek szerint a templom külső drénezésével (talajcsövezésével) kezdik meg.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!