Bajor és magyar óvodapedagógusok találkoztak Hódmezővásárhelyen

Bajor és magyar óvodapedagógusok találkoztak Hódmezővásárhelyen

Share this content.

Szöveg és fotó: Lázárné Skorka Katalin, fotó: Lakatosné Hachbold Éva
Hódmezővásárhely – A Bajor Evangélikus Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház több mint negyedszázados testvérviszonyának egyik fontos eleme az óvodai kapcsolatok ápolása. Ennek keretén belül a Hódmezővásárhelyi Égbőlpottyant Evangélikus Óvoda adott otthont az évente megszervezendő háromnapos továbbképzésnek 2018. október 14–17. között.

A találkozó bajorországi szervezője Sigrid Schmitz szaktanácsadó, a Bajor Evangélikus Gyermekintézmények Szövetsége (Evangelischer KITA-Verband Bayern) óvodai referense, magyar részről Lakatosné Hachbold Éva soltvadkerti óvodavezető és Lázárné Skorka Katalin lelkész voltak. 

Ebben az évben öt németországi testvérintézményből érkeztek óvodapedagógusok, magyar részről pedig tizenegy óvodánk képviseltette magát a rendezvényen. A gyermekek és felnőttek istenképe volt a mostani szakmai napok témája, melynek Susanne Menzke lelkésznő volt a felelőse. Bemutatta a gyermekek hitével kapcsolatos legújabb kutatásokat, és interaktív tematikus egységei során együtt gondolkodásra, az elméleti részek gyakorlati átültésére késztette a résztvevőket. 

Dr. Varga Gyöngyi, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Ószövetségi Tanszékének vezetője az Istennevek és istenképek az Ószövetségben címmel kiváló teológiai alapozást adott a témához.

A szakmai napok célja a valláspedagógiai ismeretek bővítése mellett a találkozás, a testvéri kapcsolatok erősítése, mely során nagy hangsúlyt kap az egymástól tanulás. Ezért hívták meg Dohar Magdolnát, aki gyakorló óvodapedagógusként azokat a foglalkoztató füzeteit mutatta be, melyeket az anyanyelvi és környezeti nevelés során alkalmazhatnak az óvodák. Dr. Formann István nyugalmazott német-latin-történelem szakos tanár pedig a magyarországi németek történelmébe avatta be a résztvevőket. 

Természetesen az évente más-más helyszínen megvalósuló továbbképzés a helyi jellegzetességek megismerését is célozza. A nívós Ginkgo Hotel adottságai szolgálták a résztvevők kényelmét és az előadások minőségi technikai hátterét. A hódmezővásárhelyiek Benséné Sándor Erzsébet óvodavezető jóvoltából remek házigazdának bizonyultak, bár nehéz volt a múltjában és jelenében sokszínű települést pár óra során bemutatniuk. A csoport bepillantást nyerhetett az óvoda életébe, majd pedig az impozáns városházi díszteremben a város történelméről és kulturális értékeiről hallgathatták meg a település idegenforgalmi referensét. A kötetlen délután során egy fazekasmesterhez és az Emlékpont múzeumba is ellátogathattak a résztvevők, végül az evangélikus templomban Nagy Ervinné lelkésznő mutatta be a helyi gyülekezet életét. Elmaradhatatlan része a találkozóknak a kulináris sajátosságok bemutatása, itt azonban még néptánccal is kedveskedtek a vendéglátók. 

Az óvodai továbbképzések két nyelven zajlanak, a tolmács Révész Rita Boglárka német-történetem szakos középiskolai tanár, teológus, egyháztörténeti doktorandusz volt. A valláspedagógiai súlypontú találkozó során a személyes hit kérdései is felszínre kerültek, ugyanakkor a különféle megformálású áhítatokon átélhették a lelki összetartozást is.

Jövő október közepén a Benediktbeuern kolostor adja majd a helyszínt, s a házigazdák a penzbergiek lesznek. A 2019-es találkozó fókuszában a szülők és óvodapedagógusok együttműködése áll majd. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!