Mégsem lesz kötelező a kereszt kifüggesztése minden bajor állami intézményben

Mégsem lesz kötelező a kereszt kifüggesztése minden bajor állami intézményben

Share this content.

Forrás: MTI
Berlin – Mégsem lesz minden állami fenntartású intézményben kötelező a kereszt kifüggesztése Bajorországban, a németországi tartomány kormánya a tiltakozás hatására több területet kivont a kötelezettség hatálya alól – jelentették 2018. május 30-án, szerdán német hírportálok.

A Keresztényszociális Unió (CSU) által alkotott tartományi kormány tudományos és kulturális ügyekért felelős minisztériumában megerősítették a Süddeutsche Zeitung című müncheni lap beszámolóját, amely szerint a pénteken életbe lépő kereszt-kihelyezési kötelezettség nem vonatkozik az egyetemekre és főiskolákra, a múzeumokra és a színházakra.

Ezekben az állami intézményekben nem kötelező, hanem csak ajánlott a kereszt kifüggesztése június 1-jétől pontosította a minisztérium a kormány határozatát, miután egyetemi, főiskolai hallgatók, tudósok és művészek is tiltakoztak a kötelezettség ellen.

A Süddeutsche Zeitung idézte a tárca egy szóvivőjét, aki kiemelte, hogy ragaszkodnak a kultúra és a művészet szabadságához, és arra számítanak, hogy a két terület intézményei „biztosan együtt tudnak élni” a kötelezettség bevezetése helyett tett ajánlással.

A lap egy sor intézmény vezetőjénél érdeklődött arról, hogy miként viszonyulnak a kormány áprilisban hozott határozatához, amely szerint „Bajorország történelmi és kulturális jellegének kifejezéseként” az állami szféra valamennyi hivatali épületében el kell helyezni egy keresztet, a bejárat térségében, jól látható helyen. Több intézményvezető jelezte, hogy nem hajlandó végrehajtani a határozatot. 

Így például Michael Krüger, a Bajor Szépművészeti Akadémia elnöke közölte: „nincsen kifogásunk semmiféle kereszttel szemben, de ott kell kifüggeszteni őket, ahová tartoznak: a templomban”.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!