A megújulás lendülete Bakonycsernyén

A megújulás lendülete Bakonycsernyén

Share this content.

Szöveg és fotó: Szarka István
Bakonycsernye – Felgyorsult és megváltozott körülöttünk a világ, az egyre gyorsuló változásra nekünk is reagálnunk kell gondolkodásmódunk, szervezeti felépítésünk és infrastrukturális körülményeink megváltoztatásával – írta a reformációi emlékévet megnyitó gondolataiban Szarka István esperes, bakonycsernyei lelkész. A gyülekezet a reformáció ötszázadik jubileumát szorgos munkával ünnepli. A közösség három területen szeretne előrébb lépni: a lelki élet területén, a közösségi terek megújításában, valamint az igényes kulturális programok szervezésében.

Az egyéni elcsendesedés és imádságos élet támogatója a heti rendszerességgel megtartott imaóra. Hétfő reggel 8 órakor a közösség lelkészei és az önkéntesek otthonaikban imádkoznak a település és az ország lakosaiért, valamint egyházunk ébredéséért.

Új rétegeket megszólító rendezvényekkel erősítik a gyülekezeti közösség életét: a fiatal felnőttek beszélgető köre Céltudatos élet címmel várja az érdeklődőket, amelyre a 30-as éveikben járó egyedülállók és családosok jönnek. Lelkesedésükre jellemző, hogy a havi egyszeri összejövetelt havi kettőre sűrítették. Nyáron családosok számára is táborozási lehetőséget kínálnak, a meglévő konfirmandus és gyermektábor mellé. Fontos, hogy ezekhez az új programokhoz megfelelő önkéntes is a rendelkezésükre álljon. A lelkesedést nézve talán ez sem túlzó elvárás.

A közösségi tér felújításához két fronton kezdtek hozzá. A templomot körülölelő ősi fák hatalmas lombozata veszélyt jelentett a viharos időkben. Kivágásukról nem, megmentésükről annál többet gondolkodtak. A fák ifjítása mellett döntöttek. A korhadó, beteg ágakat levágták, a sebek helyeit lekezelték. A munkát a gyülekezetben élő vállalkozó jelentős kedvezménnyel végezte el. A 34 m-es magasságba kinyúló darus kosárból a gyülekezet bátor fotósa remek „légi képeket” készített. E munka eredményeként az évenként megrendezendő két nagy eseményünket, a családi napot és a termelői vásárt biztonságosabb környezetben ünnepelhetik.

A külső rendezvénytér mellett a gyülekezeti ház felújításához is hozzáláttak. Terveik szerint a külső  és belső felújítás után kényelmes, takarékos és esztétikus környezetben tudják majd fogadni a gyülekezeti csoportokat. A padló és a mennyezeti szigetelés mellett új nyílászárókat, korszerű lámpatesteket szerelnek be. Az istentiszteletek élő közvetítését tervezik, első lépésként a gyülekezeti teremben elhelyezett képernyőre kivetítve. A gyermek foglalkozások ideje alatt a szülők sem lesznek kirekesztve az ige hallgatásából. Az istentiszteletek internetes sugárzását egy későbbi beruházástól remélik.

A felújítás nem várt nehézségbe ütközött. A 2010-es nagy árvíz után komoly szerkezeti károk keletkeztek a régi épületben. Az özönvíz- szerűen lezúduló víz alámosta az épület alapját. Köztudomású, hogy ha a löszös talaj vizet kap, szivacsszerűen roskad össze. Ez történt a 150 éves épület homlokzati falával is. A lambéria eltávolítása után derült ki igazán milyen jelentős is a baj. Ekkor a presbitérium döntött az alap megerősítéséről. A kézi alaperősítés nehézkesnek bizonyult, mivel az épület a korábbi megtámasztások ellenére is tovább süllyedt.

Ezért egy Magyarországon újnak számító talajszilárdító megoldás mellett döntöttek. A megoldás lényege: kétkomponensű műgyantát préselnek nagy nyomáson az alap alá. A furatokban lévő anyag kitölti az üregeket és a repedéseket, és üveg szilárdságú támasztékot képez. A technológia gyors, biztonságos, Bakonycsernyén több házat helyreállítottak már ezzel az eljárással az árvizek óta. Igaz, meglehetősen költséges. Az épület talajszigetelését jelentős társadalmi munkával végzik el, annak reményében, hogy így csökkenthetők lesznek a további kiadások. Ha az épület elkészül, helyet adhat az Örömhír kórus próbáinak, a konfirmációs és ifjúsági foglalkozásoknak és a tervezett baba-mama körnek is.

A jubileumi év nyitó rendezvényére már 2016 novemberében sor került, Kocsis István Monodrámáját az Árva Bethlen Kata előadását tekintették meg templomban. Az előadást követően közönségtalálkozót tartottak a szerzővel és a darab szenzációs előadójával, Kökényessy Ági művésznővel.

A további kulturális programoknak jelentős lendületet adhat egyedülálló műemlék orgonájuk felújítása is. A Saskó Márton által készített hangszer szerkezeti restaurálását orgonahangverseny sorozattal tervezték lezárni.

Nézzenek el Bakonycsernyére! Mindenkit szeretettel várnak a dolgos kezű evangélikusok.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!