Balczó András életműdíjat kapott

Balczó András életműdíjat kapott

Share this content.

Forrás: MTI és pentathlon.hu, fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest – A Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Magyar Olimpiai Bizottság az Év Sportolója Gálán életműdíjjal jutalmazta az evangélikus Balczó Andrást, háromszoros olimpiai bajnok öttusázót, minden idők legnagyobb öttusázóját, a Nemzet Sportolóját, az öttusa Hírességek Csarnokának tagját. A közönség felállva, vastapssal köszöntötte őt.

A díjat Kulcsár Krisztián MOB-elnök és a Táncsics Mihály-díjas sportriporter, Novotny Zoltán adta át ezekkel a szavakkal: „Köszönöm azt, hogy a '60-as években munkájával, példájával, olimpiai és világbajnoki győzelmeivel ezt a csetlő-botló kis országot itt, Közép-Európában hozzásegítette ahhoz, hogy érezze a boldogságot…” Kitért a Küldetés című filmre, mely egyfajta meditáció és egyben tüntetés is volt, melyben Balczó ki merte mondani, amit mások nem.

A tapsvihartól meghatódó öttusalegenda elmondta: „Megérkezés volt számomra ez a csodálatos fogadtatás” - fogalmazott Balczó, akinek elmondása szerint ilyen helyzetekben először versek jutnak eszébe. A magyar sportolóknak szánta ezt a Szabó Lőrinc-idézetet:

„Mutasd meg a teljes alázat
És áldozat
Örömét és hogy a világnak
Kedvemért ellentéte vagy.”

Érzése szerint a mai süllyedő világnak ellentéte kell, hogy legyen egy sportoló. „A lelkünk az, amit ápolni kell. Hogy tudják a sportolók, a lényeg ez a három szó: erőnek, szeretetnek és józanságnak lelkét kaptátok.”

Elmondta, hogy aktív sportolói pályafutása után szeretett volna továbbra is a sportban tevékenykedni, most viszont őszintén boldog, hogy másként alakult a sorsa. Néha elcsodálkozik magán, hogy vajon miért kapott ő ilyen sokat. Rájött, hogy ha néha úgy érezte, hogy elbukott, abból is csak jó származott.

„Kiválasztottnak érezhetem magam erre a feladatra” – mondta végül, majd egy Ady-verssel üzent:

„A nagy Nyíl útján, meg nem állva,
Hitesen és szerelmesen,
Förtelmeit egy rövid Mának
Nézze túl a szemem.”

Szívből gratulálunk!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!