A jelen szenvedései nem tartanak örökké

A jelen szenvedései nem tartanak örökké

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, Evangélikus Élet, szöveg: Balicza Iván
„Nem haragszom hát Pál apostolra, mert spoilerezik. Ezzel, a végső cél elárulásával, a cél megmutatásával ébreszti fel reménységünket, erősíti hitünket, bátorít kitartásra, a hit harcának megharcolására, hiszen most már tudjuk: megéri. Jézus feltámadt, és elkezdődött az új világ születése. Megkezdődtek a világ szülési fájdalmai. A vége jó lesz. Akkor hát minden jó. Ami meg rossz, az időleges. Elmúlik. Kibírjuk.” Meditáció február hónapjának igéje alapján.

Mert azt tartom, hogy a jelen szenvedései nem hasonlíthatóak ahhoz a dicsőséghez, amely láthatóvá lesz rajtunk. (Róm 8,18)

Általában nem szeretem a spoilerezést. Hogy mi a spoiler? Az, amikor valaki elárulja egy könyv vagy film, egy esemény végső kimenetelét. Ez elrontja a meglepetést, az élmény izgalmát, értékét. Más vélemények szerint viszont akár érdekesebb is lehet, ha előre tudjuk valaminek a végét. A Columbo-filmekben már az elején tudjuk, hogy mi történt, hogyan, hogy ki a gyilkos, a film izgalma az, hogyan leplezi le a nyomozó a gyilkost.

Pál apostolnak a havi igénkben elmondott gondolata tipikus spoiler. Elárulja életünk végső kimenetelét, és azzal biztat minket, hogy a jelen nehézségei, szenvedései után minden megoldódik, happy enddel, boldog végkifejlettel végződik majd életünk. Pál azért spoilerezik, hogy ezzel reménységet, erőt adjon az élet és a hit harcában megfáradó, kétségbeeső embernek. Hiszen ha a vége jó, minden jó.

Tudom, hogy ezzel a gondolattal vissza lehet élni, sőt vissza is élt nagyon sokszor a kereszténység. Mert úgy is lehet értelmezni, hogy az egész földi élet egy nagy siralom völgye, de majd kárpótol minket minden itteni szenvedésért a túlvilág dicsősége és öröme. A mai embernek azonban nem sokat mond az, hogy minden szenvedésért és fájdalomért majd bőséges kárpótlást kap a mennyben. Hiszi is, meg nem is, de mindenképpen úgy gondolja, ahogy a szólás mondja: Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok.

De sokszor éppen az ad kitartást, ha előre tudjuk a végső kimenetelt. Az úthoz a cél ad erőt – jól tudják ezt a sportolók. Nemrégiben Balczó András volt budavári szabadegyetemi sorozatunk vendége, és mesélt arról, hogy az edzések gyilkos megpróbáltatásait azért tudta elviselni, vállalni, mert előtte volt a cél: a világbajnoki győzelmek után meg akarta szerezni az egyéni olimpiai aranyérmet is. Hitt abban, hogy ezt meg is fogja valósítani, és 1972-ben Münchenben valóra is váltotta a célját. De addig sok szenvedést vállalt magára.

Folytatás a KötőSzó blogon.

Címkék: február - ige - Balicza Iván -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!