Balla Bálint emlékére

Balla Bálint emlékére

Share this content.

Szöveg: Varga Pál
Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem elnöke emlékezik a 2018. június 24-én elhunyt Balla Bálint professzorra, a protestáns magyar szabadegyetemi mozgalom és közélet meghatározó egyéniségére.

Kedves Testvéreim, Barátaim!

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem (EPMSZ) elnökeként emlékezem egyik legrégibb és leghűségesebb tagunkra, dr. dr. h. c. Balla Bálint professzorra, aki 2018. június 24-én hazaköltözött Teremtőjéhez.

Többéves, súlyos betegsége ellenére is – szinte kilencvenéves koráig – figyelemmel kísérte és teljes erejével támogatta a szabadegyetem munkáját. Egy alapítványt is létesített azzal a céllal, hogy a befolyt összegekből rendszeresen támogassuk a szabadegyetem évi konferenciáit.

Az EPMSZ jelenlegi elnökeként – és ennek az alapítványnak az elnökeként is – nagy szeretettel és hálával gondolok és emlékezem Bálintra mint emberre, tudós professzorra, az EPMSZ tiszteletbeli elnökére, íróra, könyvkiadóra, a Berlini Magyar Protestáns Gyülekezet gondnokára és barátomra.

Küzdelmes élete folyamán – amely őt Budapesttől Berlinig vezette – sok-sok ember ismerhette meg őt, és értékelte nem csak tudását, hanem a magyarság ügyében végzett elkötelezettségét és segítőkész, cselekvő szándékát és tetteit is. Az EPMSZ-ben sok évtizedig az elnökség tagja, elnök, majd alelnök volt, és az évi konferenciák műsorához aktívan hozzájárult. Méltán választottuk meg őt „tiszteletbeli” elnökünknek, még a betegsége előtt.

Emlékezünk több éve elhunyt, kedves Feleségére is, akivel együtt sok jót tettek úgy az orvostudomány terén végzett kutatás támogatásában, mint az egyetemi tudományos munkában és a magyar kultúra őrzése és felkarolása terén a nyugati diaszpórában.

Bálint széles körű ismertsége, aktivitása és ránk maradt írásai feledhetetlenné teszik a személyét. Mi is, a szabadegyetem elnöksége, az előző elnökségek tagjai és az EPMSZ tagsága kegyelettel és tisztelettel őrizzük emlékét!

A Berlini Magyar Protestáns Gyülekezet egy gyászistentiszteleten emlékezik meg róla július 14-én, szombaton 16 órakor a berlin-grunewaldi evangélikus templomban, majd augusztus 10-én 13 órakor Berlinben egy német nyelvű megemlékezés keretében.

Hívő, evangélikus egyháztagként is elkötelezett és példamutató életet élt – ezért egy bibliai ige álljon itt, e rövid megemlékezés végén: „Légy hű mindhalálig, és néked adom az életnek koronáját” – mondja Jézus (Jel 2,10/c).

Valamennyi gyászolójával együttérezve búcsúzom Bálinttól:

Varga Pál, EPMSZ-elnök

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!