Emléksorok Bánffy Györgyné Sátory Matild életéről (1930–2020)

Emléksorok Bánffy Györgyné Sátory Matild életéről (1930–2020)

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: D. Szebik Imre
Egyházunk gyermekmunkás-történetének ikonikus alakja, a bibliai események flaneltextílián való bemutatásának hazai népszerűsítője és misszionáriusa, Sátory Tilda 1930. február 22-én született Szolnokon, ahol édesapja átmenetileg tanárkodott. Az ősi ponzichtercsaládból származó Schranz, később magyarosított nevén Sátory Vilmos – visszaköltözve Sopronba – hitvesével, Schwahofer Terézzel mély hazaszeretetre és igazi istenfélelemre nevelték gyermekeiket

Tilda érettségi után gyógypedagógusi diplomát szerzett, és hosszú évekig a rászoruló gyermekek között végezte nevelői szolgálatát. 1955-ben kötött házasságot a színész Bánffy Györggyel, akivel ötvenöt évig éltek együtt boldog házasságban. Életútjukat azonban beárnyékolták a megpróbáltatások. Az 1956- os forradalomban való részvétele miatt ugyanis férjét előbb hallgatásra kényszerítették, majd 1960–1971 között csak a Pécsi Nemzeti Színházban engedték színpadra lépni. Ez a tizenkét esztendei kényszerű távházasság heti egyszeri találkozást tett lehetővé számukra egy-egy napra. Tilda az 1957-ben született Esztert és az 1960-ban született Andrást gyakorlatilag egyedül élő szülőként nevelte.

Amikor 1971-ben férje újra színpadra léphetett Budapesten, munkáját segítette, vidéki turnéi alkalmával gyakorta elkísérte. Bánffy György később az Evangélium Színházban lépett a színház halhatatlanjainak sorába. A család szívesen járta be Európa és Kis-Ázsia országait, megismertetve gyermekeikkel az európai és távolabbi kultúrák értékeit.

Sátory Tilda 1950-ben került kapcsolatba Benczúr László lelkésszel, aki ez idő tájt evangélikus egyházunkban a gyermekmisszió vezetője volt. Egy hazánkban is megfordult amerikai misszionárius találmányaként ebben az időben terjedt el az úgynevezett flanelográfiás evangelizáció a gyermekek között. Ez a technika rendkívül látványosan mutatta be az egyes bibliai történeteket, flaneltextíliára helyezve a vastag papírból kivágott bibliai alakokat. S közben „Tilda néni” színesen elbeszélte a bibliai történetet, aktualizálta azok mondanivalóját…

Rendkívül kellemes előadói képességgel megáldott fiatal gyermekevangelizátorként Sátory Tilda mindenütt nagy sikerrel, népes gyermekcsoportok részvételével tartotta meg ezeket a „flaneles alkalmakat” a helyi lelkészek közreműködésével. Mintegy három éven át végzett szolgálata során evangélikusságunk szinte valamennyi tájára eljutott.

Sátory Tilda ökumenikus nyitottságát jelzi, hogy – hitvesének 2010-ben bekövetkezett halálág – váltogatva jártak evangélikus vagy éppen református, illetve katolikus templomba. Gyermekeiket mély keresztény hitben nevelték, s hitüket maguk is gyakorolták. Tilda budavári gyülekezetünk aktív tagja volt nőtestvérével együtt.

Élete utolsó évét a Gaudiopolis evangélikus szeretetotthonban töltötte. Szeptember 5-én csendesen elaludt. Temetése október 6-án volt Budapesten, a Farkasréti temetőben. Leánya, Eszter, fia, András, húga, Éva, öt unokája, dédunokája, közeli és távoli családtagjai, ismerősei gyászában e sorok írója is osztozott.

Sátory Tilda élete igazi keresztény szolgálat volt: előbb a gyermekevangelizáció résztvevői, később a sérült gyermekek, végül saját családjában, gyermekei és férje életében, még később öt unokája között. Lelki-szellemi örökségként írt egyik levelében így biztatta övéit: „Az a kérésem hozzátok, ha eszetekbe jutok, ne a temetőbe gyertek, hanem a templomba. Hallgassátok, olvassátok az igét, és vigyétek oda gyermekeiteket. Az örök életet és a belső békét, boldogságot nem a pénz, a jólét, diploma, hanem Jézus és az Ő szeretete adja meg nektek, ami az igazi kincs.”

Jézus mondja: „…ahol a ti kincsetek van, ott lesz a ti szívetek is.” (Lk 12,34)

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 41–42. számában jelent meg 2020. október 25-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!