Böjt – 2020: Bárcsak könny mosna tisztára

Böjt – 2020: Bárcsak könny mosna tisztára

Share this content.

Forrás: Luther Kiadó, Visszhang című kötet
2020 böjtjében a Luther Kiadó gondozásában megjelent Visszhang – Imádságok, olvasmányok című kötet gondolatainak megosztásával készülünk húsvétra. Mai témánk a sírás elengedhetetlen voltára, emberségünk fontos dimenziójára világít rá.

Uram, Jézus! Te ismered embersorsunk fájdalmait. Sírásra indított Lázár elvesztése és a szent városért, Jeruzsálemért való aggodalom. Uram, látod, mivé lettem? Nincsenek könnyeim, és mintha a szívem is sivataggá lett volna, ahol halódik az élet. Eleinte szégyelltem sírni, Uram! Az erőtlenség, a tehetetlenség, a gyengeség árulkodó jelének tartottam kicsorduló könnyeimet. A gyerekek pityeregnek, gondoltam, feledve szavadat, hogy a kicsinyeké az Isten országa. Később még büszke is voltam arra, hogy nem érzékenyülök el minden szíre-szóra. Belül azonban egyre jobban fáj, Uram, hogy mintha a szívem is kiszáradt volna. Olyan, akár az üdítõ zápor után sóhajtozó föld. Hány fájdalmas hírt kaptam! Rokonok, kedves ismerősök, szeretett gyülekezeti tagok betegségérõl, gondjairól, halálhírérõl értesültem. Nyugtalanítóak, már-már kétségbeejtőek a világ hírei is. Nincs békesség, emberek otthontalanok, éheznek, üldözöttek, szegénység van jelen a mindennapokban, lelki és fizikai értelemben is. Ha fölfakadhatna bennem és sokunkban a könnyek forrása, Uram, akkor elindulnánk egymás felé, akkor oldódna segítségre képtelen bénaságunk, akkor mások fájdalmát érzékelõ eszközeiddé lehetnénk a világban, szereteted jeleinek továbbsugárzói lehetnénk, hulló könnyeink által is. Jézusom, segíts, hogy Péterrel együtt sírni tudjak tagadásaim miatt, zokogni bűneim mélysége miatt. Ajándékozz, Uram, teljes emberséget, engedd, hogy könny mosson tisztára. Add, hogy a könnyek fénytörésében megértsem mások szenvedését, meglássam vétkeimet, de küldetésemet is.

A Visszhang című kötet megvásárolható a Luther Kiadónál.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!