A Barcsay Stúdió kiállítása és Marics Tamás gitárkoncertje Dunaújvárosban

A Barcsay Stúdió kiállítása és Marics Tamás gitárkoncertje Dunaújvárosban

Share this content.

Szöveg és fotó: Stermeczki András
Dunaújváros – Szét vagyunk esve. Rohanunk, de oda soha nem érünk, nézünk, de semmit sem látunk, hallunk, de semmit sem értünk, érezzük, hogy ez így nem jó, de mégsem teszünk ellene. Mi van ilyenkor? Szétesünk, mint egy elhasznált motor, melynek nem volt se szervize, se gondos gazdája. Mit lehet tenni?

Nyilván mi mást, mint elcsendesedni. Zenét hallgatni, képeket nézni. Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy a szétesett ember profi módra ismét össze legyen rakva. Professzionális. Tudjuk-e, hogy mit jelent? Hivatásos, de a másik jelentés szerint hitvallásos. Amit érez, amit gondol, azt kifejezi. Akár művészi módon. Valahogy a csendben kiáltani, a térre kiállni. Kifejezni örömünket vagy bánatunkat.

Szét van az ember esve, ezért kell sürgősen és rendszeresen szakember. Egy profi karbantartó. Csend, élet, böjt. Ezek erre valók. Most szerdán kezdődött. Február 14-én. Bálint napján, azaz intettünk a bálnak, mert itt az ideje az elcsendesedésnek. Itt az ideje annak, hogy az ész és az értelem feletti érzelmek is teret, hangot, ecsetet vagy ceruzát, halló fület és látó szemet kapjanak. Ez a művészet, amely csupán a számító ész számára bűvészet. Valójában profi szakember, aki hozzáértő módon fejezi ki vélt vagy valós igazát.

Impressziók olyan művészektől, akik nem ebből élnek. Mégis, amit kapunk tőlük, azt bátran nevezhetjük professzionálisnak. Hivatásához értő, hitvallásos. Klasszikus gitáron tette ezt ma közöttünk Marics Tamás és a kiállítók: Hevér Rudolf, Jeszenői Endre, Módra Zsolt, V. Mosolygó Ildikó, Vámosi Noémi és Vámi Milán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!