Bayer Zsolt megbukna evangélikus hittanból

Bayer Zsolt megbukna evangélikus hittanból

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöeg: Béres Tamás
Minapi indexes interjújában Balog Zoltán miniszter azzal magyarázta meg Bayer Zsolt Ferenc pápáról szóló rosszindulatú megjegyzéseit, hogy nincs ezen mit csodálkozni, Bayer evangélikus, hallották volna, mit mondott annak idején Luther Márton a pápáról! Ezzel a miniszternek sikerült jóval felülmúlnia Bayer rosszindulatát.

Vitathatatlan, hogy Balog Zoltán véleménye nem nélkülöz minden alapot. Két tekintetben van igaza. Helyesen tudja, hogy Luthernek voltak vaskos pápa ellenes megnyilvánulásai, de még jobban tudja azt, hogy ma Magyarországon meglovagolható az a felfogás, amely szerint politikai inkorrektség és a kereszténység valamiképpen összetartozik.

Mindannyiunknak nagy szolgálatot tett volna nyilatkozatával, ha a közművelődésért is felelős miniszterként igyekezett volna bemutatni az egyes keresztény felekezetek tipikusnak mondható teológiai véleményét például az elvándorlók és a menekültek befogadhatóságának kérdésében. Erről a témáról volt szó ugyanis az interjúban, és ha ez a sokakat megmozgató kérdés szerinte felekezeti alapon kezelhető, akkor hivatali megbizatása alapján ő az egyetlen ember, aki erről mind elegendő információval, mind tájékoztatási kötelezettséggel rendelkezhet.

A legtöbben persze nem kérték volna számon ezt tőle, mert annyit azért mindenki sejt, hogy az egyes egyházakon belül sem mindenki ugyanazt gondolja mindenről, és a vélemények teológiai alapjai talán még változatosabbak. Nem gondolom, hogy Balog Zoltán nincs tisztában azzal a folyamattal, amely a katolikus és evangélikus egyház kapcsolatát jellemzi az utóbbi évtizedekben. Nem kell részletesen ismernie a Megigazulásról szóló 1999-es közös nyilatkozatot. Nem kell tudnia pontosan a 2016-ban magyarul is kiadott Szembenállástól a közösségig című hasonló tematikájú kötet céljairól és a mögötte álló munka eredményeiről, amely hazai viszonylatban is jelentős ökumenikus esemény. Nem kell tudnia az erről a kérdésről éppen ma rendezett ökumenikus konferenciáról sem, ahol egyházának egyik püspöke is felszólal. Nem feltétlenül kell tudnia arról sem, hogy a konferenciát a minisztériumához tartozó Reformációi Emlékbizottság támogatásra érdemesnek ítélte. Ha elfoglaltságai megakadályozzák ebben, nem kell tudnia Balog Zoltánnak az Evangélikus - Római Katolikus Egység Bizottságának nemzetközi és hazai eredményeiről sem.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!