Be kell tartani a szabályokat és felelősnek kell lenni – Üzenet Olaszországból

Be kell tartani a szabályokat és felelősnek kell lenni – Üzenet Olaszországból

Share this content.

Szöveg: Elisabetta Ricci, fotó: MTI
Róma – Elisabetta Ricci Olaszországban élő, olasz-magyar származású valdens teológus testvérünk levelet küldött az Evangélikus.hu számára, melyben beszámol az ottani intézkedésekről és drámai helyzetről. Ricci Magyarországon a Budavári Evangélikus Egyházközség tagja, valamint az Evangélikus Hittudományi Egyetemmel is kapcsolatban van. Levelét Olaszországból küldte, arra hívva fel a figyelmet, hogy vegyük komolyan a koronavírus kockázatait, valamint tegyük meg azokat a keresztény felelősségünkből is fakadó intézkedéseket, melyek a vírus megfékezését szolgálják. Arra kérjük olvasóinkat, hogy imádságban gondoljunk az Olaszországban és más országokban élő embertársainkra is.

Már tíz napja az egész országban korlátozások vannak, hogy le lehessen állítani a vírus még rohamosabb terjedését. Csak élelmiszerüzletek és gyógyszertárak maradhatnak nyitva. A lakosok kizárólag igazolt engedéllyel, fontos okból – dolgozni, vásárolni – mehetnek ki a lakásukból. A sétálás nem tiltott, de azt is egymástól távol és nem csoportban szabad végezni. Több helyen a parkokat is bezárták. Az egészségügyi intézetekben egyedül a sürgős vizsgálatokat végzik el.

Én Közép-Olaszország egy kisvárosában élek. Itt a helyzet még kezelhető. Településünkön tegnapig kevés pozitív eset volt, melyből négyen szorultak kórházi ellátásra, a többi fertőzött otthoni karanténban van. Aki fertőzöttel érintkezett, számukra is tizennégy napos karantént rendeltek el.

Abban bízunk, hogy a korlátozásoknak köszönhetően a helyzet nem lesz olyan tragikus, mint Észak-Olaszországban. Az ottani kórházakban jelenleg nincs elegendő intenzív hely és kevés a lélegeztetőgép. Észak-Olaszországban túl sokan fertőződtek meg, és a megnövekedett terhekhez az egészségügyi személyzet létszáma nem megfelelő. Az orvosok és az ápolók jelenleg tizenkét órás turnusokban szolgálnak. Az egészségügyi személyzetből többen rövid pihenés után visszamennek a kórházba, hogy kollégáiknak segítsenek. Védőruhákból is hiány van, az egészségügyi személyzet rászorul, hogy egy maszkot több napon át használjon. Jó hír, hogy a napokban Kínából érkeztek lélegeztetőgépek és maszkok.

Olaszországban a fertőzöttek és halottak száma még minden nap növekszik, eddig több mint háromezer-négyszázan hunytak el. Bergamo és Brescia városaiban a koporsók egymás után érkeznek és sorban állnak a temetőkapu előtt. Nagyon szomorú azt is tudni, hogy sokan egyedül halnak meg, és a rokonok nem is láthatják őket.

Nagyon fontos betartani a szabályokat és felelősnek lenni. OTTHON KELL MARADNI! Meghatározó ezt komolyan venni, ugyanis csak így lehet lelassítani, majd megállítani a vírus terjedését.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!