Bécsi terrortámadás: Egyházi vezetők imádságra szólítottak fel

Bécsi terrortámadás: Egyházi vezetők imádságra szólítottak fel

Share this content.

Forrás: Facebook.com, Telex.hu, Magyar Kurír
Bécs – „Ha a szavak csődöt mondanak, csak a csendes imádság marad az áldozatokért és azok hozzátartozóikért, valamint a segítséget nyújtókért. Bécs összetart az ebben a városban lévő életéért. A terror sem szakíthatja szét ezt az összetartást! – írta Michael Chalupka az Osztrák Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház püspöke Facebook oldalán miután lövöldözés tört ki Bécs belvárosában 2020. november másodikán, hétfőn este 8 óra körül a Schwedenplatz közelében és öt másik helyszínen is volt lövöldözés.

Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek az áldozatokért és a rendfenntartó erőkért mondott imádságra szólított fel, az osztrák katolikus hírügynökséghez (Kathpress) eljuttatott üzentében november 2-án este. Christoph Schönborn emlékeztetett 1981-ben ugyanennél a zsinagógánál már volt egy támadás, akkor két ember meghalt, és többen megsebesültek. Azt az akciót palesztin terroristák követték el.

Oskar Deutsch, az Izraelita Hitközség elnöke a Twitteren arról írt, hogy egyelőre nem tisztázott, a zsinagóga volt-e a támadás célpontja, mivel az épület a lövöldözés időpontjában zárva volt. 

Mi történt Bécsben?

A rendőrséghez befutó első segélyhívás arról szólt, hogy egy ember egy vadászpuskával kezdett el lövöldözni a belvárosban. Később olyan támadó is feltűnt, akinél sorozatlövő fegyver volt.

A támadás az osztrák főváros kulturális, turista- és szórakozónegyedét érte: a Stefansdomtól északkeletre fekvő városrészben sokan voltak éttermekben, bárokban, moziban, színházban, miután keddtől Ausztriában is szigorításokat vezetnek be a koronavírus miatt. A támadás első helyszínének közelében egy zsinagóga is van a Seitenstettengassén, de az hétfőn este nyolckor zárva volt. 

Eddig négy civil halálát erősítették meg: két férfi és két nő halt meg. Az ötödik halott az egyik merénylő, akit a rendőrök lőttek le.  

15 embert szállítottak kórházba lőtt sérüléssel. Rendőr is van a súlyos sérültek között. 

A lelőtt merénylő az Iszlám Állam szimpatizánsa volt – mondta Karl Nehammer osztrák belügyminiszter. Sorozatlövő fegyver volt nála, és megtévesztésként bombamellényhez hasonló felszerelést viselt. 

A rendőrök éberségét mutatja, hogy a támadót már 20 óra 9 perckor sikerült ártalmatlanítani – mondta Gerhard Pürstl, Bécs rendőrfőkapitánya. Kommandósok mentek ki ezután a lelőtt férfi lakásához, amelynek ajtaját berobbantották, és a helyszínen házkutatást tartottak. Több, a merénylővel kapcsolatban álló ember lakását is átkutatták.

Arról ellentmondó hírek vannak, hogy több fegyveres is lehet még, akiket keres a rendőrség. Az osztrák sajtó három további elkövetőt emleget, miután Harald Sörös, az osztrák belügyminisztérium szóvivője „legalább négy elkövetőről” beszélt. Kedd hajnalban a rendőrség úgy nyilatkozott: egyelőre nem zárják ki, hogy más elkövetők is voltak. Zajlik a történtek tisztázása. 

Mivel hajnalban még zajlott a rendőrségi akció, a rendőrség mindenkitől azt kérte, hogy ne posztoljon képeket vagy élő videókat az eseményekről, mert ezzel veszélyezteti a beavatkozás sikerét. 

A hatóságok azt kérték, hogy a helyszínen készített felvételeket mindenki küldje el a rendőrségnek. A rendőrségen egy 35 fős elemző csoport most közel 20 ezer felvételt vizsgál át. 

Bécs belvárosát teljesen lezárták. Több tucat mentőautó, rendőrségi és katonai jármű látható a helyszínen. Legalább ezer rendőr és katona van szolgálatban. Megerősítették a közintézmények védelmét. 

Az osztrák rendőrség mindenkit arra szólított fel, hogy ha otthon van, maradjon otthon. Kedden nem nyitnak ki az iskolák. Csak az mehet ki, akinek feltétlenül szükséges elhagyni otthonát. 

Franz Ruf, az osztrák rendőrség közbiztonsági főigazgatója azt mondta: Németországból és Magyarországról is érkezett felajánlás, hogy különleges antiterrorista egységeket küldenek. Erre szükség esetén visszatérnek. 

Részvétét fejezte ki Áder János az áldozatok hozzátartozóinak

Részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök a bécsi merénylet áldozatai hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes gyógyulást kívánt az Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnöknek kedden írt levelében.

Áder János úgy fogalmazott: „megdöbbenéssel értesültem arról, hogy tegnap este terrorista merénylet történt Bécsben. Mélyen elszomorított, hogy a barbár támadás során több ártatlan ember is életét vesztette, mások pedig súlyosan megsebesültek.”

„Átérezzük Ausztria népének megrendülését, és bízunk abban, hogy az osztrák hatóságok rövidesen elfogják a tetteseket” – írta. A tragikus esemény megerősíti azt az elköteleződést, hogy az Európai Unió minden országának együtt kell működnie a terrorizmus visszaszorításáért – hangsúlyozta a köztársasági elnök, aki reméli, hogy hamarosan helyreállhat a nyugalom Bécsben, ahol „elvetemült támadás” érte a polgári lakosságot.

Szijjártó: itt az ideje ébresztőt fújni és összefogni a terrorral szemben

Elképesztő terrorhullám tört Európára, itt lenne az ideje ébresztőt fújni, valamint annak, hogy a kontinens összefogjon a terrorral szemben - közölte az előző esti bécsi merényletre reagálva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd hajnalban.

Észre kell venni, hogy Európa biztonsága és ezzel együtt az európai életforma áll támadás alatt” írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben, amelyben szolidaritásáról biztosította Ausztriát.

„Osztrák barátaink mellett állunk, számíthatnak ránk. Európának, az európai nemzeteknek meg kell védeniük magukat az elharapózó eszetlen erőszakkal szemben, mert különben nagy baj lesz” – hangsúlyozta a jelenleg Kambodzsában tartózkodó külügyminiszter.

Azbej Tristan: a keresztényellenesség már Európában is megjelent

Keresztényellene támadásokat hajtottak végre Európában iszlamisták és nyugati liberális anarchista mozgalmak – mondta Azbej Tristan üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár közölte: Franciaországban és Ausztriában iszlamisták támadták a keresztényeket, míg a baloldali mozgalmak Lengyelországtól az Egyesült Államokon keresztül egészen Chiléig „fizikai agressziót” hajtottak végre keresztény intézmények és emberek ellen.

Hangsúlyozta, a magyar kormány szerint a migráció veszélyes, hiszen ezzel érkezhetett meg Európába az erőszakos iszlamizmus, és azt meg kell állítani.

Európának és az európai politikusoknak is vissza kel találniuk a hagyományos európai, vagyis keresztény értékekhez, nem szabad az „eszmesemlegeség” világában feloldódni, mert azzal a kultúránkat szolgáltatjuk ki egy erőszakosan terjeszkedő másik kultúrkörnek – vélekedett.

Azbej Tristan hozzátette, épeszű ember nem állíthatja azt, hogy minden muszlim terrorista, az iszlamizmus egy kisebbség, de az elmúlt hetek tapasztalatai alapján, egy „halálos kisebbség”.

„Mi attól tartunk, hogy több nyugati ország, ahol már a párhuzamos társadalmak megjelentek, elkéstek, de a keresztény kultúra védelmével kapcsolatban és az Európai Unió határainak védelmében továbbra is számíthatnak Magyarországra” – fogalmazott.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!