Bedford-Strohm: A kereszt megkérdőjelezi a világi értékeket

Bedford-Strohm: A kereszt megkérdőjelezi a világi értékeket

Share this content.

Forrás: evangelisch.de, fordítás: MEE OI Ökumenikus és Külügyi Osztály. Fotó: epd-bild / Harald Oppitz / KNA-Poolfoto
Berlin – München – A Németországi Protestáns Egyház (EKD) tanácselnöke, Heinrich Bedford-Strohm kiállt az egyházi bürokrácia leépítése és a döntéshozatali folyamatok leegyszerűsítése mellett a protestánsok háza táján. A felszabaduló energiákat inkább az evangéliumnak a világban történő terjesztésére kellene fordítani, írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung egyik cikkében. Hozzátette azt is, hogy az egyházi szabályozás terjedelmének és az engedélyeztetési eljárások számának tekintetében is fontos lenne egy ilyen szemlélet elterjedése.

A cikk írójaként kitért a mostanában nagy port kavaró állami intézkedésre is, amely szerint minden állami hivatalban kötelező lesz kitenni a keresztet. Heinrich Bedford-Strohm szerint a keresztény szimbólumot nem tulajdoníthatja ki magának az állam, hiszen a keresztet nem lehet „egy sikeres kulturális és betelepítési teljesítmény jelképévé redukálni, mivel ez egy olyan gondolkodásra ösztönző szimbólum, amely megkérdőjelez minden világi értéket”. 

Markus Söder (CSU) miniszterelnök – aki jóllehet a keresztet mint elsősorban vallási szimbólumot elismerte – reakciója azt is tükrözte, hogy a kereszt egyben az állam fundamentumának meghatározó jelképe is. Erre hivatkozva Bedford-Strohm a következő összegző megállapítást tette: „Jelenleg konszenzus van arról, hogy a kereszt mindenekelőtt egyházi szimbólum. Ennek azonban csak akkor lehet nyilvános jelentősége, ha ezt komolyan is veszik az emberek.” Véleménye szerint a kereszt nyilvánosság előtti használatának akkor lenne súlya, ha az egyúttal iránymutató is. Az egyházak feladata az lenne, hogy közismertté tegyék a kereszt értelmét, a kereszt a hivatali helyeken is hirdesse Jézus feltámadásának titkát. Ehhez hozzátartozna még a „hitben nyert szabadság, a felebaráti szeretet” és az emberség. A kereszt „egy olyan Istent jelképez, aki egy keresztre feszített képében jelenik meg, és a gyengék, elesettek oldalán áll.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!