Bejelentették az idei Katalin bál kedvezményezettjét

Bejelentették az idei Katalin bál kedvezményezettjét

Share this content.

Szöveg és fotó: Galambos Ádám
Budapest – 2015. május 5-én a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájában adták át a 2014-es Katalin napi evangélikus bál bevételét, valamint kihirdették a 2015-ös bál kedvezményezettjét.

Az Országos Iroda heti áhítatán adták át a tavalyi Katalin napi evangélikus bál bevételét, valamint hirdették ki az idei bál kezdeményezettjét. Az áhítaton dr. Orosz Gábor Viktor, az Evangélikus Hittudományi Egyetem egyetemi docense szolgált. Az evangélikus lelkész Már a jövő sem a régi? című prédikációjában hangsúlyozta, hogy bár fontosak az egyházi statisztikák, az önmeghatározás, azonban számolnunk kell azzal is, hogy nemcsak tőlünk származik a változás. Sokszor úgy, ahogy Jézus a tanítványokat, ugyanúgy minket is kimozdít esetleg megfáradt állapotunkból. „Keresztényként bátran vallhatjuk, hogy a világ jövőjét átalakította az isteni jövő, az adventus, mert megjelent benne a feltámadott Krisztus, aki negyven napig különleges formában járt-kelt ebben a világban, megérintették, halat evett, látták és beszéltek hozzá. Ezzel, a radikális átalakulással kevésbé számolunk, amely állandó alakot öltött a Szentlélek jelenlétével” – fogalmazott Orosz Gábor Viktor.

Krámer György evangélikus lelkész, országos irodaigazgató hangsúlyozta, hogy az immáron nyolcadik alkalommal megrendezésre került rendezvény „az elmúlt években egyre fontosabb társadalmi eseménnyé vált, ahol az evangélikus egyháztagok mellett a magyar közélet számos prominens személyisége is részt vesz.” Az országos irodaigazgató beszédében kiemelte, hogy „örömteli tapasztalat, hogy ez egy olyan, immáron hagyományosnak is nevezhető evangélikus rendezvény, ahol a szervezés és a tartalom olyan egyensúlyt teremt, melyben otthonos és színvonalas programot köszönthetünk.”

A Katalin bál a szórakozáson és a közösség megélésén kívül hirdeti, hogy nem öncélú, hanem a gazdag kulturális program biztosítása mellett egy-egy társadalmi problémára, szükséghelyzetre fókuszáló, figyelemfelkeltő esemény is. Így minden évben meghatározott kedvezményezettje van a bálnak. Az elmúlt évek során a vörösiszap katasztrófa károsultjait, a romák között végzett, illetve a kisgyermekek és szüleik életét segítő anyaotthoni szolgálatot, valamint a középiskolás diákok hétközbeni színvonalas ellátását biztosító Evangélikus Középiskolai Kollégium szolgálatát középpontba állítva gyűjtöttek adományt.

A 2014-es bál az Evangélikus Hittudományi Egyetemen folyó művészeti és kulturális tevékenység megerősítését helyezte fókuszába. A felsőoktatási intézmény részéről a 336 ezer forintos támogatást Sági Andrea főtitkár és Szidoly Roland, a Hallgatói Önkormányzat elnöke vette át.

Krámer György országos irodaigazgató egyúttal kihirdette a 2015. november 21-én megrendezésre kerülő Katalin bál kezdeményezettjét. „Az idei évben a Reformáció és Oktatás tematikus év jegyében az evangélikus óvodákba járó gyermekek hitre nevelésének támogatását helyezzük az esemény középpontjába. Az intézményekbe olyan készségfejlesztő játékokat és kiadványokat szeretnénk eljuttatni, melyeken keresztül a gyermekek megtapasztalhatják, hogy mit jelent az elesettek segítése, a szolidaritás-vállalás, egymás befogadása, a társadalmi sokszínűség és együttműködés, illetve a környezettudatos életvitel” – hangsúlyozta az országos irodaigazgató.

Trifán Krisztina, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Iroda igazgatói asszisztense, a bál egyik főszervezője kérdésünkre elmondta: „Minden évben a rendes belépő mellé támogatójegyet szoktunk kibocsátani 1000 forint értékben azok számára, akik bár személyesen nem tudnak jelen lenni, mégis érdemesnek találják az adott év támogatási célját.” A szervező kiemelte, hogy az idei évtől elindítják a Katalin bál honlapját is, melyen friss információkat lehet majd találni a programról és a támogatás felhasználásáról.

Hivatkozások: A Katalin bál honlapja -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!