Kékbe öltöztek a Székács-iskolában az autizmus világnapja alkalmából

Kékbe öltöztek a Székács-iskolában az autizmus világnapja alkalmából

Share this content.

Forrás: oroscafe.hu, szöveg: Bojtor Zalán, továbbá: beol.hu
Orosháza – Még 2007 decemberében jelölte ki az ENSZ április 2-át az autizmus világnapjának, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrumzavarra. A Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban sem felejtették el a világnapot, a diákok és a tanárok is kékbe öltöztek.

„Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) a világnappá nyilvánítás óta továbbra is arra kéri a tagállamait, tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban” – olvasható az Autisták Országos Szövetségének honlapján.

Mint ahogy ismertetik, az autizmus egy olyan állapot, mely eltérő fejlődéshez vezet, agyuk másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat. Az autizmus spektrumzavar kifejezésében a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formáját különböztethetjük meg.

Érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, de előfordulhat ennek az ellenkezője is, amikor nem elég érzékenyek arra, hogy befogadják a külvilág ingereit. Ez az eltérő működés ráadásul nagyon megnehezíti a társas kapcsolataikat is.

Pontos oka még nem ismert, de szakemberek szerint genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza. A tudomány pillanatnyi állítása szerint nem gyógyítható, létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetőek.

A világnapról az orosházi Székács József nevét viselő iskolában sem feledkeztek meg. A „Ragyogj kéken” kampány keretében a világnapon az iskola diákjai és tanárai is kékbe öltöztek. Reggel minden osztály az osztályfőnökökkel beszélgetett az autizmusról, ehhez kapcsolódó rövid filmeket néztek meg.

Délelőtt 11 órakor pedig az egész iskola a sportpályán gyűlt össze, ahol a 3. A osztályos tanulók a világnaphoz kapcsolódóan kék árvácskákat ültettek az iskola kertjében.

„Diákok és tanárok egyaránt kékbe öltöztek, amivel jelezni szerettük volna, hogy az autisták is olyanok, mint bárki más. Mi sem vagyunk egyformák és tökéletesek” – írta tájékoztatójában az iskola.

További képek itt tekinthetőek meg.

Hivatkozások: Cikk a Beol.hu oldalán. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!