Békéscsaba anno: Evangélikus árvaház, iskola és üdülő Veszelyen

Békéscsaba anno: Evangélikus árvaház, iskola és üdülő Veszelyen

Share this content.

Forrás: behir.hu
Békéscsaba – A Veszei név a középkorban a környéken létezett, majd elpusztult Vesze település nevét őrzi. Csárda működött a Körös csatorna és a Gyulai út szélén, talán századokon át. A virágkorát 1929-től Veszelyhídi Tündérkert néven, nyári kerthelyiségként élte a hely, majd egy évtizeden át, több funkciót is betöltve.

Miután megszűnt a Veszelyhídi Tündérkert, a békéscsabai evangélikus egyház vásárolta meg a csárdaépületet, majd árvaházat és iskolát létesítettek benne. Az új iskolát és üdülőt örömmel fogadta a közeli, fényesi lakosság. Az épületet úgy alakították át és rendezték be, hogy a távolabb lakó tanyasi gyerekek csekély díjazásért ott is lakhattak.

Az arra kanyarodó makadámutat olajjal leöntve portalanították.  A szép fekvésű iskola 16 szobás épülete mellett egy hold szőlős- és gyümölcsöskert volt. Az épület 25 árvaházi gyermek tanuló- és lakhelyeként is szolgált. Az egyház emellett arról is gondoskodott, hogy a kirándulók megpihenhessenek az üdülőtelepen.

A cikk folytatása a Behir.hu oldalon olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!