Az evangélium öröme – Ökumenikus imahét kezdődött Békéscsabán is

Az evangélium öröme – Ökumenikus imahét kezdődött Békéscsabán is

Share this content.

Forrás: behir.hu, szöveg: Zsíros András
Békéscsaba – Közös ünnepléssel kezdik az évet a keresztény egyházak. Minden januárban nyolc napon át világszerte együtt imádkoznak a krisztushívők. A békéscsabai felekezetek is megkezdték az ökumenikus imahétet.

Idén Németország állította össze az imahét vezérfonalát, ami azért is fontos, mert idén lesz ötszáz éve, hogy útjára indult innen, pontosabban Wittenbergből a reformáció. Az egész világra kiterjedt mozgalomnak egyházújító szándéka mellett kultúrtörténeti hatása is jelentős volt.

Az imahét tartalmának idén két hangsúlya van. Egyrészt a kegyelem megünneplése, utalva a reformáció fő üzenetére, „az emberiség megigazulása egyedül kegyelemből” Luther Márton nevéhez fűződő tanítására. Másrészt rá szeretnének világítani a reformációt követő mély megosztottság árnyoldalára is, amit az egyház egésze a mai napig fájdalomként él meg. Az imahét egyúttal a megbékélést is szolgálni kívánja.

Ferenc pápa 2013-as Evangelii gaudium (Az evangélium öröme) című apostoli buzdítása szolgáltatta az idei hét témáját ezzel az idézettel: „Krisztus szeretete szorongat minket”. Ez a korintusiakhoz írt levélrészlet jól összefoglalja mind a nyolc nap üzenetét. A krisztusi szeretet ugyanis a legfőbb ok az együtt ünneplésre az ökumenikus istentiszteleten. Ehhez azonban szervesen kapcsolódik a bűnbánat, és Isten megbocsátása is, amelynek elfogadásával tudnak az egyes felekezetek tagjai közösen tanúskodni a világ előtt arról, hogy lehetséges a megbékélés.

A keresztény felekezetek tagjai ilyenkor ellátogatnak egymás templomába, ahol mindig valamelyik vendég az igehirdető. Az egész világon ünnepelt nyolc nap alatt Békéscsabán esténként 17 órakor a következő helyszíneken várják még a híveket.

Január 18., szerda: Román rrtodox templom

Január 19., csütörtök: Református templom

Január 20., péntek: jaminai Baptista közösségi ház (Orosházi út 101.)

Január 21., szombat: Baptista imaház (Október 6. utca 4/1.)

Január 22., vasárnap: Belvárosi római katolikus templom

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!