Bemutatkozott Heilbronnban a Stermeczki házaspár

Bemutatkozott Heilbronnban a Stermeczki házaspár

Share this content.

Szöveg: Stermeczki András, Stermeczki Andrásné
Stuttgart – A württembergi magyar protestánsok második otthonában, a heilbronn-sontheimi Matthäuskirchében 2018. szeptember 16-án úrvacsorai istentisztelet,majd agapé volt. Az alkalom után az első egyházi küldetésben szolgáló Kőrösi Csoma Sándor programban (KCSP) részt vevők bemutatkozására is sor került.

A kilencvenes évek elején Rózsika néni szomorú szívvel jegyezte meg, hogy náluk nincs magyar nyelvű istentisztelet. Gémes István evangélikus lelkész ezt meghallván magára vállalta a feladatot, hogy megszervezze a stuttgarti (Bad-Cannstatt) állandó istentiszteleti hely mellett a heilbronnit is. Ez azóta rendszeresen működik, ám újonnan István bácsi fia, Gémes Pál szolgál a Stuttgarttól északi irányban mintegy ötven kilométerre található, szép városban.

A helyi evangélikus gyülekezet befogadta a magyar nyelvű istentiszteleteket. Szeptember közepén a szertartás után a modern gyülekezeti házban terített asztal mellett folyt a beszélgetés. A tanév elejének témája a közösség munkáját erősíteni hívatott Stermeczki házaspár bemutatkozása volt. Stermeczki András és felesége, Krisztina ugyanis a württembergi magyar protestánsok lelkigondozói munkájának segítésére érkezett. Ez a feladat szerteágazó munkát foglal magába, különösen is a viszonylag nagy távolságra szóródott diaszpóra gondozása okán.

Szeptember harmadik vasárnapjának délutánján Gémes Pál lelkész kocsijába nyolcan szálltak be, hogy a résztvevők az oda-vissza majd százhúsz kilométert együtt tegyék meg, erősítve a helyi diaszpórát. Az istentiszteleten részt vevők a templomból mind átmentek a gyülekezeti házba, ahol egy kisfilmmel, énekkel és a közös ismerősök keresésével telt a délután.

Reménység szerint az alkalmakat majd sűríteni lehet, és a környéken élő magyarok megszólításával a résztvevők száma is növelhető. Bíznak benne, hogy a hívást mind többen meghallják, és egymásra találnak Krisztus közösségében is. 

Bemutatkozott a hat stuttgarti ösztöndíjas

Szeptember 15-én késő délután volt lehetősége a Stuttgart környékére érkező ösztöndíjasoknak a bemutatkozásra Tamás Péter szervezésében a Balassi Intézet Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központban. Az eseményen jelen volt az intézet igazgatója, dr. Szabó Dezső és a stuttgarti főkonzul, dr. Berényi János is.

A hat ösztöndíjas rövid bemutatkozása a következő sorrendben történt:

Nagy-Portik Katalin az Erdélyi Világszövetség részéről – mentora Tamás Péter, Stermeczki András és Stermeczki Andrásné Krisztina a württembergi magyar protestáns gyülekezet részéről – mentoruk Gémes Pál, Tóth–Kainráth Noémi a Baden-Württembergi Konzuli Iskola részérő – mentora Eberling Tímea, Vajda Mátyás a Csöbörcsök Táncegyüttes részéről – mentora Kemény József, Molnár Gábor Pál a Külföldi Magyar Cserkészszövetség I. kerület, 81. Dobó István Cserkészcsapata részéről – mentora Jablonkay Lydia.

Az ösztöndíjasok profiljukhoz illeszkedően verssel, kis filmmel, mesével, énekkel és népzenével tették emlékezetessé az estét a megtelt kultúrintézet dísztermében. A mentorok mind arról tettek bizonyságot, hogy nagy lehetőség ez a misszió a külhoni diaszpórában, hiszen sok a feladat a szétszóratottságban élő magyarok között itt, Württembergben is. Az alkalom estébe nyúló beszélgetéssel folytatódott terített asztal mellett. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!