Óvoda az óvóhelyen – Új Sztehlo-kötetet mutattak be

Óvoda az óvóhelyen – Új Sztehlo-kötetet mutattak be

Share this content.

Forrás: Magvető Kiadó / Evangélikus.hu
Budapest – Tolnainé Kassai Margit memoárja Óvoda az óvóhelyen címmel jelent meg a Magvető Kiadó Tények és Tanúk sorozatában. Az online könyvbemutatón a könyvről Kunt Gergely társadalomtörténésszel Gács Anna irodalomtörténész beszélgetett.

Sztehlo Gábor evangélikus lelkésznek, a Világ Igazának egy eddig ismeretlen munkatársa kap nevet, arcot és hangot ezzel a kötettel: Tolnainé Kassai Margit banktisztviselő, fotográfus, 1944-45-ben a Jó Pásztor Bizottság gyermekotthonaiban bujkáló gondozónő memoárnaplója máig kéziratban rejtőzött. A német megszállás és Budapest felszabadulása közötti időszakot megörökítő szöveg igazi felfedezés: olyan kisportrék sorát tartalmazza a mentett gyerekekről, a rájuk vigyázó, szintúgy bujkáló felnőttekről és az események sok más szereplőjéről, amelyek közel hozzák a budapesti zsidók üldözése, a menekülés és az embermentés, az ostrom és a háború utáni néhány hét mindennapjait. Itt semmi sem csupán fehér vagy fekete: a szerző a legszörnyűbb körülményekről szólva is képes hol friss humorral, hol kesernyés iróniával, mindvégig rendkívül szórakoztatóan és elgondolkodtatóan írni. A memoárnaplót Kunt Gergely társadalomtörténész kísérő tanulmányával, jegyzetekkel és annotált névmutatóval adja közre a Magvető Kiadó.

Részlet a könyvből:
„Nemsokára – akár hiszed, akár nem – BENN ÜLÖK A NAGYTISZTELETŰ ÚRNÁL, aki kedvesen mosolyogva fogad, mintha régen ismert volna, leül mellém, és kérdezi: miben lehet segítségemre. Én, aki remekül álltam szemrebbenés nélkül a kirúgásokat, most a kedves fogadtatásra tüstént bőgni kezdek, és csak aztán mesélem el, hogy negyedik hete bujkálok, a helyzet egyre kínosabb, nemcsak miattam, hanem a bújtató barátok miatt is, és nem tehetem már sokáig ki őket annak, hogy miattam bajba kerüljenek, hallottam az ő akciójáról, szeretnék gondozónő lenni valamelyik otthonban, amihez mindentől eltekintve nagy kedvem is volna, mindig is szerettem gyerekekkel foglalkozni. Elmesélem neki a Miksa utcai óvodát is, látom rajta, hogy nagyon tetszik neki.”

Az online könyvbemutató itt tekinthető meg:

A könyv megjelenése kapcsán a Magvető Kiadó a könyv és a gyermekmentés állomásait bejáró sétát is szervezett 2020. szeptember 12-én, melyen Laborczi Dóra újságíró, a Sztehlo-gyerekek voltunk kötet egyik szerkesztője (Luther Kiadó) és Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője kalauzolta az érdeklődőket.

Olvasson bele a Óvoda az óvóhelyen – Feljegyzések a Sztehlo-gyermekmentésről című könyvbe! (PDF)

Tolnainé Kassai Margit: Óvoda az óvóhelyen - Feljegyzések a Sztehlo-gyermekmentésről
Magvető Kiadó, 2020

Asztali beszélgetések… – Sztehlo Gábor, az embermentő
2020. október 29. (csütörtök) 18:00
Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum + élő közvetítés
Beszélgetés Tolnainé Kassai Margit: Óvoda az óvóhelyen – Feljegyzések a Sztehlo-gyermekmentésről (Magvető Kiadó) című könyv alapján Sztehlo Gábor szolgálatáról.
Beszélgetőtársak:
Andrási Andor – a Sztehlo Gábor Gyermek- és Ifjúságsegítő Alapítvány alapítója, a Sztehlo Gábor által életre hívott Gaudiopolis egykori polgára
Fabiny Tamás – a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke
Keveházi László – a Sztehlo Gábor által életre hívott Gaudiopolis első miniszterelnöke
Kunt Gergely – társadalomtörténész, Miskolci Egyetem
Schmal Alexandra – A Tények és Tanúk sorozat szerkesztője, Magvető Kiadó
Moderátor: Galambos Ádám evangélikus teológus
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/3228368523867218

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!