Bemutatták Zászkaliczky Pál igehirdetés-kötetét

Bemutatták Zászkaliczky Pál igehirdetés-kötetét

Share this content.

Szöveg és fotó: Galambos Ádám, videó: HírHarminc
Budapest – Királyi vendégségben címmel jelent meg Zászkaliczky Pál evangélikus lelkész igehirdetés-gyűjteménye. A kötetet telt ház előtt mutatta be Réthelyi Miklós professor emeritus és Sefcsik Zoltán evangélikus lelkész az Evangélikus Országos Múzeumban (EOM), 2019. június 26-án.

A múzeum részéről Kertész Botond köszöntötte a jelenlévőket, hangsúlyozva, hogy az igehirdetés egyházaként megtisztelő az intézmény számára, hogy helyszínt biztosíthatnak Zászkaliczky Pál igehirdetés-gyűjteményes kötetének bemutatójának.

A kötet kiadója, a szerző gyermeke, ifj. Zászkaliczky Pál, köszöntőjében elmondta, hogy a Királyi vendégségben című posztillás könyv a szerző lelkésszé avatásának hatvanadik évfordulóján jelent meg. A kötet hetven prédikációt tartalmaz, melyek az év minden vasárnapjára kínálnak elmélyülési lehetőséget. A kötet kiadójától megtudtuk, hogy az alapvetően 2004–2005 között elhangzott igehirdetések kötetbe szerkesztett változatát édesapja egyrészt családjának, másrészt azok számára is készítette akik esetleg idős koruk, vagy betegség miatt nem tudnak istentiszteletre járni. A kötet keletkezésének történetével kapcsolatban a szerző utószóban írt gondolatai hangoztak el: „Nyolcvanharmadik életévemben szolgálatot kerestem magamnak. Töprengéseim során arra jutottam, össze kell állítanom egy igehirdetés-kötetet. Hiszem, hogy a késztetés mögött nemcsak a feladat utáni vágy, hanem kenyéradó gazdám, a szolgálatra elhívó és igehirdetésekkel kockázatot vállaló Urunk biztatása is ott volt”.

A könyvbemutatón az igehallgató oldaláról Réthelyi Miklós méltatta Zászkaliczky Pál posztillás kötetét. Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke a hálózatosság képével kapcsolatban elmondta, hogy ha a könyv tartalmát és a benne található utalásokat tekintjük, akkor a Királyi vendégségben prédikációgyűjtemény legfőbb gócpontja Isten. A címadással kapcsolatban Réthelyi Miklós elmondta, hogy számára egyrészt nagycsütörtökre utal, másrészt az úrvacsorára, ugyanakkor a Krisztus melletti végleges meghívásra is. A kötet meghatározó és visszatérő témaköreiként a professor emeritus a jó sáfárság, az ajándékozottság, a munka, az idősek hivatásának a kérdését, valamint hit és tanúskodás kérdéskörét emelte ki.

Sík Sándor Az Isten küld című verse alapján – „Az Isten küld, testvéreim tinéktek, / hogy sugarai eleven tüzét, / amik arcáról a szívembe égtek, / sugározzam csendesen szerteszét / a testvéreknek, kik az éjben járnak. / Az Isten küldött, szentjánosbogárnak” – Réthelyi Miklós elmondta: „meggyőződésem, hogy Zászkaliczky Pált Isten küldte szentjánosbogárnak, és ez a hetven igehirdetés egyenként is egy-egy szentjánosbogár.”

Az igehirdető oldaláról Sefcsik Zoltán Zászkaliczky Pál állandó minőségre és igényességre törekvését emelte ki. Szekszárd és Környéke Társult Evangélikus Egyházközségének lelkésze egy terapeuta megállapítására hivatkozva elmondta: „egy családi rendszerben a generációk között olyan erős kapcsolatok vannak, hogy ha akarjuk, ha nem, egyikünk élete sem egy önálló portré. Igazából mindnyájan egy nagy csoport részei vagyunk. Amikor Pali bácsi kötetét olvastam, az jutott eszembe, hogy talán igaz ez a megállapítás az igehirdetők nagy családjára is. Nyilván lehet portrét festeni egy-egy szolgálattevőről is, de valójában egy csoportkép részei vagyunk.”

Sefcsik Zoltán az igehirdetésekkel kapcsolatban kifejtette, hogy a kimondottan Krisztus-központú és a kegyelmet hirdető prédikációknál egy harmadik fókuszpont is megjelenik, az ébresztés igénye. Ennek vonatkozásában a lelkész elmondta: „A kegyelem uralma alatt zajló életünkben sajnos ott él az óember, akinek a jelenléte miatt szükségünk van a nevelésre, az ébresztésre, hogy méltatlanná ne váljunk a szolgálatra”. A szekszárdi lelkész kiemelte a prédikációkban alkalmazott képi világ sokszínűségét is: a családi történeteken túl az irodalomból, képzőművészetből, filmből, hírekből, sőt, karikatúrákból is merített Zászkaliczky Pál, hogy minél érzékletesebben tudja megszólítani az igehallgatókat.

A könyvbemutató ünnepségen Kiss-Szitár Orsolya részleteket olvasott fel a kötetből, valamint Reményik Sándor verseket szavalt.

Zászkaliczky Pál Királyi vendégségben című igehirdetés-gyűjteménye a Luther Kiadó könyvesboltjában és a Huszár Gál könyvesboltban vásárolható meg.

Videó:

 

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!