Digitális kultúra – Beszámoló matematika informatika tanári online szakmai napról

Digitális kultúra – Beszámoló matematika informatika tanári online szakmai napról

Share this content.

Forrás: epszti.hu, szöveg: Babics Csaba
Budapest – Sopron – 2020. december 16-án szerdán, 13.30 és 15.00 között Programozás-oktatás tippek a Digitális Kultúra tantárgy 9. évfolyamának tanításához címmel szakmai napot tartottunk. Mivel a terveinkben szereplő két kora őszi szakmai nap, egy a matematika tanároknak és egy az informatika tanároknak, szegedi és soproni matematika professzorokkal illetve a Vodefone tanteremmel a járványhelyzet miatt jövő évre halasztódott, ehelyett online előadást szerveztünk.

Ezt segítette az EPSZTI-ben kialakult az infrastruktúra, és elindultak a tantárgygondozók online programjai is. Ezen az alkalmon fantasztikus kezdeményezéseket ismerhetett meg a 22 jelentkező, akik szinte minden iskolánkból „megjelentek” a digitális térben meg. A megismert oktatási anyagok az informatika tanártársak számára nagy segítség lesz az új tantárgy, a Digitális kultúra oktatásában.

Az EPSZTI egy pályázat keretében nyáron belefogott egy digitális tartalomfejlesztésbe, erről Koren Balázs beszélt az első negyedórában. Az egyik előadó az egyik kész elemet, mutatta be, januárban pedig matematikából is tervezzük online bemutatni a tantárgyhoz köthető fejlesztéseket.

Az első előadó, Szabó Bakos Gábor volt, aki így írt az előadásáról, magáról:

„A soproni Evangélikus Líceumban tanítok több, mint két évtizede. Az utóbbi öt év legnagyobb motivációját az jelenti számomra az iskolában, hogy programozást taníthatok a diákoknak különböző szinteken, illetve nyelveken online szakköri formában. Az előadásom első részében erről a szakköri munkáról szeretnék egy kis összefoglalót nyújtani. Bemutatom a technikai feltételeket, beszélek a tananyagtartalomról, a szakkör metodikájáról.

Előadása második részében bemutatta az általa készített http://sulipy.hu/ oktatási platformot, már most látszik, nagyban segítheti az idén bevezetésre került Digitális kultúra nevű tantárgy algoritmizálási fejezeteinek feldolgozását. Az anyagot a tanárainknak már eljuttattuk a munkaközösség-vezetői és intézmény-vezetői levelezőlistán, talán találkozott az olvasó vele.

A második előadó, Venyige Judit, ő a következőket írta:

„Majd 3 évtizede tanítok. Matematika, ábrázoló geometria, számítástechnika szakos középiskolai tanárként végeztem. Mindig szívem ügye volt a programozás, és annak tanítása. Gimnazista koromtól kezdve foglalkozom vele. Egyfajta művészet számomra, csodálatosnak tartom, ahogyan programokkal irányítani lehet a számítógépeket. 2008-ban, még az első munkahelyemen írtam jegyzetet Pascal programozásból.

2014-ben kerültem jelenlegi iskolámba, a Székács József Evangélikus iskolába. Itt matematika tanári feladatköröm volt, aztán természettudományos munkaközösségvezető lettem 2016-ban. 2019-ben kezdtem újra programozással foglalkozni, elindítottuk a szakkört és a fakultációt. Szerencsére jó megérzésem volt a nyelv választásával, éppen Pythonnal kezdtem foglalkozni, és azt tanítani. Éppen azt terveztem, hogy a tanév befejezése után, nyáron megírom az új jegyzetet, mire megjelent az EPSZTI pályázata. És most elérkeztünk ide...”

A részletes bemutatás után egy rövid időre a programozás-oktatás kérdéseiről is beszélgettünk Judittal és a hozzászólókkal.

Hálásan köszönöm a lebonyolításban az EPSZTI, különösen Gáspárné Vágási Julianna segítő munkáját.

A folytatás tehát januárban, a digitális matematika anyag online bemutatásával!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!