„Beszólunk a papnak, és letöltjük a Bibliát” – Mit jelent a hit a Z generációnak?

„Beszólunk a papnak, és letöltjük a Bibliát” – Mit jelent a hit a Z generációnak?

Share this content.

Forrás: wmn.hu, szöveg: Bereczki Enikő
A digitális bennszülöttek egész máshogy tartanak fenn kapcsolatokat, másként tanulnak, olvasnak, dolgoznak, mint az őket megelőző generációk. Életükben az offline és az online világ összekapcsolódik. Mi a helyzet a hittel és a spiritualitással? Hogyan élik meg a hitet az Y és a Z generációsok a digitalizáció, a robotok és a mesterséges intelligencia korában? Bereczki Enikő generációs szakértő írása a wmn.hu-n.

[...] Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze szerint a fiatal korosztály abszolút nyitott a hitre, de ők már nem feltétlenül a szüleiket keresik fel egzisztenciális kérdéseikkel, hanem igyekeznek válaszokat találni az őket körülvevő világban.

„Bár magam is keresztény, vallásgyakorló közegben nevelkedtem, mégis sokszor a saját bőrömön kellett megtapasztalnom megannyi dolgot, mert nem voltak elegendők, kielégítők számomra az előző generációk konzervválaszai, mondjuk például az, hogy »mert ez a szokás«… Annak ellenére, hogy léteznek ősi alapigazságok, berögzült minták és megszokások, az embernek mindig szüksége van arra, hogy saját maga találjon rá ezekre, illetve hogy elhelyezze őket saját rendszerében, életében.

A keresztény egyház mondanivalójának tartalma 2000 esztendeje változatlan

Ugyanakkor a körülöttünk lévő világ hatalmas változáson ment át, még ha csak az elmúlt húsz vagy ötven évet is vesszük. Véleményem szerint ahhoz, hogy a mai fiatalok figyelmét megnyerjük, olyan szolgálattevőkre van szükség, legyen az pap, lelkész vagy épp elkötelezett laikus, aki megnyerő, de közben hiteles tud maradni az evangéliumhoz és Jézushoz, és közben nem reked meg az egyház kánaáni (bennfentes) nyelvezetében, hanem a mai fiatalokhoz szól, az ő életükben előforduló dolgokhoz kapcsolódva” – mondja Asztalos.

Az Y generációs lelkész heti rendszerességgel tart ifjúsági órát a gimnazistáknak, egyetemistáknak és fiatal felnőtteknek is. Többedmagával a népszerű, „Szólj be a papnak!” című rendezvénysorozatot is vezeti, méghozzá egy helyi kocsmában.

„Azt gondoltuk, ha az emberek nem jönnek oda, ahol vagyunk, menjünk oda mi hozzájuk. Ha bezárkózunk, és várjuk a hívőket, akkor számolnunk kell azzal, hogy a társadalom elöregedése miatt egyszer nem lesz kinek prédikálnunk. Számtalan kérdésük van a fiataloknak, amiket itt szabadon feltehetnek nekünk az egyházzal és a kereszténységgel kapcsolatosan bármilyen témában. Általában óriási az érdeklődés, a terem ilyenkor zsúfolásig megtelik.”

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék: hit - Z generáció - Biblia - vallás - egyház -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!