„Betlehem, Betlehem a te határidba...”

„Betlehem, Betlehem a te határidba...”

Share this content.

Szöveg: evangelikus.hu
Betlehem – Egyházunk több vezetője is tagja volt annak a csoportnak, amely magánúton a Szentföldön járt. Részt vett az utazáson Fabiny Tamás elnök-püspök, akit a régi személyes kapcsolat okán Munter Isaq, a Betlehemben működő evangélikus gyülekezet lelkésze hivott meg szolgálatra, a város szívében álló, német misszionáriusok által a XIX. század végén épült templomba.

Fabiny Tamás angolul elmondott prédikációját is ő fordította arab nyelvre. Az igehirdetés János 3,14-22 alapján a megváltás konkrét személyhez szólását emelte ki, Nikodémus példája nyomán. Az istentiszteleten részt vett a húszfős magyar evangélikus csoport, melynek tagjai az úrvacsorai közösséget követően meghallgatták Isaq lelkész beszámolóját a térség keresztényeinek helyzetéről. Ezután kötetlen beszélgetésben vettek részt a betlehemi gyülekezettel és az ugyancsak jelen levő amerikai evangélikusokkal.

Az utazást barátai számára megszervező Benczúr László, (az Északi Evangélikus Egyházkerület tiszteletbeli felügyelője és a budakeszi gyülekezet felügyelője) elmondta, hogy különösen lélekemelő élmény volt a bibliai helyszíneken (Názáret, a Jordán folyó, Kapernaum, Jerikó, Jeruzsálemben az Olajfák hegye, a Via Dolorosa, a Szent Sír Temploma stb.) a szakértői idegenvezetések mellett átélni a résztvevő lelkészek áhítatát, értő teológiai magyarázatát, és közösen énekelni evangélikus énekeinket.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!