Bibliai történetek az óvodában? – Szakmai napot tartottak az evangélikus óvodák munkatársainak

Bibliai történetek az óvodában? – Szakmai napot tartottak az evangélikus óvodák munkatársainak

Share this content.

Budapest – 2013. november 20-án Pestszentlőrincen rendezték meg az országos evangélikus óvodai szakmai napot. A rendezvény főelőadója Szabóné Mátrai Marianna volt. Szöveg és fotó: Galambos Ádám

A Pestszentlőrinci Evangélikus Egyházközség templomában gyűltek össze az ország evangélikus óvodáinak munkatársai, hogy továbbképző szakmai napon vegyenek részt. A közel hatvan fős csoportot a gyülekezet nevében Kákay István, míg a Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium nevében dr. Kalina Katalin igazgatónő köszöntötte. A kezdő áhítaton Győri Gábor esperes Max Lucado Értékes vagy című alkotásának rajzfilm változatával szemléltette a „mindnyájunknak leplezetlenül kell odaállnunk a Krisztus ítélőszéke elé” (2Kor 5,10) heti igét.

A bibliai történetek helye a kisgyermekek nevelésében címmel Szabóné Mátrai Marianna püspökhelyettes, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Gyakorlati Intézetének vezetője tartott előadást. „Úgy, ahogy a mindennapi életünkben is fontos szerepe van a történeteknek, ugyanúgy a bibliai történetek továbbadásánál is fel kell ismernünk ennek fontosságát. Az információátadás síkján megismertetjük a gyermeket azzal, hogy ki az Isten, míg a részesedés által felismertetjük, hogy Isten részt ad nekünk az életben. Ne felejtsük azonban el az önreflexiót, azaz annak kifejezését, hogy egyes történetek ránk, nevelőkre milyen hatással vannak. Ugyanakkor ezek a történetek a mi, azaz a keresztények történetei, amelyek így közösséget fejeznek ki” – fogalmazott Szabóné Mártai Marianna. Az intézetvezető a történetekkel, képekkel és mesékkel színesen illusztrált előadásban kitért arra, hogy a gyermekek többnyire nem értik, hogy mi történik a templomban, hanem azt figyelik és próbálják értelmezni. Egy óvodás kívülről befelé ismeri meg a vallást. Ennek hatására egyre otthonosabban kezdi magát érezni a templomban. Ennek elérése a szavak és tanítások dramaturgiai felépítésével adható át. 

Szabóné Mátrai Marianna hangsúlyozta: „A kereszténység a nagy történetek vallása. Már az Ószövetségben nyomon követhető, ahogy az elvont fogalmakra történetekkel válaszolnak. Jézus is történeteket mesélt. Gondoljunk csak az irgalmas szamaritánus példázatára. „Ki a felebarátom?” – kérdezik próbára téve Jézust, aki nem tudományos előadással, hanem egy örök érvényű történettel válaszolt. A tanítványok továbbadják Jézus történetét, majd azok az evangéliumokban rögzültek és onnan mondjuk és értelmezzük mi is nap mint nap. Fel kell azonban ismernünk azt is, hogy ez a tradíció kezd megtörni. A szülők már egyre ritkábban ülnek le gyermekeikkel, hogy bibliai történeteket mondjanak nekik. Így az evangélikus óvodák munkatársaié a feladat, hogy pótolják ezt és professzionális szinten, a gyermekek képességeihez igazodva minél több bibliai történettel ismertessék meg őket. A vallásos nevelés célja ugyanis nem más, mint hogy bizalmi kapcsolat jöjjön létre Istennel” – fogalmazott a püspökhelyettes. 
Szabóné Mátrai Marianna előadásában több bibliai történet óvodai interpretációjával világosította rá a jelenlévőket arra, hogy egyes példázat, vagy történeti részből milyen hangsúlyokat érdemes az óvodai korosztály számára kiemelni. Így Noé bárkájánál a védelem és oltalom, a Dávid és Góliát történetnél a kicsi és nagy küzdelme és Isten a kicsik mellé áll üzenete fogalmazható meg. Újszövetségi vonatkozásban az Elveszett bárány történeténél Isten örömének középpontba helyezésére, míg Zákeus történeténél az érdeklődő, kíváncsi, kirekesztett ember felé Jézus szeretetének megfogalmazása hangsúlyozandó. Szabóné Mátrai Marianna az erős képek alkalmazására, a remény megfogalmazására és az önbizalom erősítésére hívta fel a figyelmet. „A bibliai történetek megfelelő mélységű megfogalmazása erősíti a bizalmat az Isten iránt és egyúttal Istenről szóló ismeretet is ad. Ez pedig hosszú távú segítség lehet a gyermeknek a nehéz helyzetek kezelésében is” – összegezte az előadó.

Az előadást követően a jelenlévők csoportfoglalkozáson dolgozták fel az egyes csoport által választott bibliai történeteket. A délután folyamán Révészné Tóth Erzsébet vezetésével a csoportok módszertani értékelésére került sor. A nap zárásaként Lázárné Skorka Katalin tartott áhítatot.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!